E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7076
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

IIN ietur autoratlīdzības izmaksātājs, piemērojot autora izdevumu normu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. aprīlī, 2015
Kaspars

Labdien. Man ir radies jautājums saistībā ar nodokļiem par autoratlīdzību. Kādi nodokļi man ir jāmaksā, ja es kā autoratlīdzību saņemšu 2000 eiro? Pats ikdienā nestrādāju. Kam būtu jāmaksā šie nodokļi - pasūtītājam vai man pašam?

A
atbild:
05. maijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Autoratlīdzības (honorāra) izmaksātājs, izmaksājot fiziskajai personai autoratlīdzību (honorāru), ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli - 23%.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) metodiskajā materiālā "Nodokļu piemērošana ienākumiem no darbiem, kas aizsargājami ar autortiesībām" norādīts: autoratlīdzības (honorāra) izmaksātājs, aprēķinot no izmaksājamās autoratlīdzības (honorāra) summas ieturamo iedzīvotāju ienākuma nodokli, ņem vērā ar ienākuma gūšanu saistītos izdevumus Ministru kabineta 2010.gada 21.septembra noteikumu Nr.899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 57.punktā noteikto normu apmērā. Attaisnoto izdevumu norma ir atšķirīga: ja tas ir mūzikas darbs – 40-25%, ja literārs darbs – 15%. 

Piemēram. Fiziskā persona 2015.gadā saņem autoratlīdzību no izdevniecības par enciklopēdijas manuskriptu 2500 eiro apmērā. Ievērojot likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ietvertās prasības, autoratlīdzības izmaksātājs – izdevniecība – izmaksas vietā ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli 23%. Aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli, autoratlīdzības (honorāra) izmaksātājs ņem vērā izdevumu normu 15%. Tādējādi ieturētais nodoklis ir 488,75 eiro ((2500 – 375) x 23 %).

Valsts ieņēmumu dienests mājaslapā (www.vid.gov.lv) regulāri publicē informāciju par sociālo iemaksu maksāšanas pienākumu autoratlīdzības saņēmējiem.

Autoratlīdzībām – ienākumiem, kas tiek izmaksāti, noslēdzot autoratlīdzību līgumu, – ir noteikta īpaša valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanas kārtība. Tām fiziskajām personām, kuru ienākums no autoratlīdzības mēnesī ir vismaz 360 eiro un kuras vienlaikus nav darba attiecībās nedz ar autoratlīdzības izmaksātāju, nedz ar kādu citu darba devēju, jāreģistrējas VID pašnodarbinātās personas statusā un reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 30,58% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 360 eiro.

Autoratlīdzības saņēmējam jāreģistrējas pašnodarbinātās personas statusā līdz nākamā mēneša 10.datumam, kad ienākums no autoratlīdzības ir vismaz 360 eiro. Autoratlīdzības saņēmējs var reģistrēties pašnodarbinātās personas statusā jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Lai noteiktu, vai ienākums no autoratlīdzības ir vismaz 360 eiro mēnesī, no līgumā norādītās autoratlīdzības jāatskaita autora darba radīšanas izdevumi, kuru normas ir noteiktas 15% - 40% apmērā, ņemot vērā darbības veidu.

Obligāto iemaksu maksājumi valsts budžetā jāveic reizi ceturksnī – līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim. Tāpat reizi ceturksnī līdz minētajiem datumiem autoratlīdzības saņēmējam ir jāiesniedz VID ziņojums par veiktajām obligātajām iemaksām attiecīgajā ceturksnī.

Ziņojumu var iesniegt:

  • personīgi jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā
  • elektroniskā veidā (izmantojot drošu elektronisko parakstu, nosūtīt Ziņojumu uz attiecīgā VID klientu apkalpošanas centra e-pasta adresi)
  • izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS)
  • nosūtot ziņojumu pa pastu uz VID administrācijas adresi Rīgā, Talejas ielā 1, LV-1978.

Veidlapa „Ziņojums par veiktajām obligātajām iemaksām attiecīgajā ceturksnī” pieejama VID mājaslapas sadaļā „Veidlapas un iesniegumi” (4.veidlapa sadaļā „Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas”).

Autoratlīdzības saņēmējam ir tiesības no autoratlīdzības ienākuma (360 eiro apmērā vai vairāk) obligātās sociālās iemaksas neveikt šādos gadījumos:

  • autoratlīdzības saņēmējs vienlaikus ir arī darba ņēmējs pie autoratlīdzības izmaksātāja vai pie kāda cita darba devēja,
  • autoratlīdzības saņēmējs ir I vai II grupas invalīds,
  • autoratlīdzības saņēmējs ir sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju (arī priekšlaicīgi).

VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas