E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6181
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Ja abas puses piekrīt, laulību var šķirt pie notāra

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2015
Laura

Labdien. Ar vīru nodzīvojām laulībā 4 gadus un mums ir 1 un 3 mēn. vecs dēls. Personīgu iemeslu dēļ esam nolēmuši šķirties. Esmu dzirdējusi, ka tagad nevajagot iet caur tiesu, bet var šķirt laulību pie notāra. Cik tas maksā un vai šī summa ir jāmaksā uzreiz vai arī var maksāt pa daļām? Un kā ir ar uzturlīdzekļiem? Es pati nestrādāju, bet tēvam ir diezgan pietiekami ienākumi. Vai varu pieprasīt lielāku summu par valstī noteikto? Un vai uzturlīdzekļus var pieprasīt turpat pie notāra, šķirot laulību? Cik ilgu laiku aizņem viss šis process?

A
atbild:
22. janvārī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Ja laulības šķiršanai piekrīt abi laulātie, nav strīdu par mantas sadali un turpmāko bērna aizgādību, izšķirties var pie notāra. Laulības šķiršanas process pie notāra ilgs vienu mēnesi un izmaksās ap 100 eiro. Vairāk informācijas par to – LV portāla skaidrojumā „Kā izšķirt laulību pie notāra”.

Uzturlīdzekļus var pieprasīt pie notāra, šķirot laulību.

Civillikuma 179.pants paredz: vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.

Vecākam, kura ienākumi ir lielāki, vairāk arī jāpiedalās bērna uzturēšanā. No bērna tēva pieprasītais uzturlīdzekļu apmērs var būt lielāks par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Šādā gadījumā Jums būs jāmin apstākļi, kas pamato Jūsu prasījumu, un jāpievieno pierādījumi, kas tos apstiprina. Nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiks ņemti vērā arī Jūsu ienākumi. Bērna vecākiem savstarpēji jāvienojas, kad viens no vecākiem uzsāks uzturlīdzekļu maksāšanu. 

Vairāk informācijas par to LV portāla skaidrojumā „Vecāku pienākums uzturēt bērnu – tagad arī samērā ar spējām”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas