E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5970
Lasīšanai: 2 minūtes

Par slimības pabalsta izmaksas ilgumu un darbspēju zaudējumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2014
alda

Labdien! Man bija darba nespējas lapa no 1.augusta. Š.g. 27.novembrī man noteica invaliditātes 3.grupu sakarā ar arodsaslimšanu. DNL man turpinājās līdz 23.decembrim, bet slimības pabalstu saņēmu par periodu no 01.augusta līdz 26.novembrim, atteikuma iemesls -27.novembrī darbaspēju zaudējuma pakāpes noteikšanas diena. Sakiet, kas tad atmaksā manu slimības periodu, līdz es varu atgriezties darbā? Paldies.

A
atbild:
07. janvārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Dace Prenclava skaidro: saskaņā ar likuma „Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” 19.panta trešās daļas 2.punktu VSAA slimības pabalstu apdrošinātajai personai, kura saslimusi ar arodslimību, piešķir 80 procentu apmērā, ņemot par pamatu mēneša vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un izmaksā, sākot ar to darba nespējas dienu, kad speciāla ārstu komisija (P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisija arodslimībās) konstatējusi arodslimību, līdz izveseļošanās vai darbspēju zaudējuma pakāpes noteikšanas dienai (nosaka Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija - VDEĀK). 

VSAA speciāliste norāda, ka no Jūsu izklāstītās situācijas varētu saprast, ka Jums bija darbnespēja ar saslimšanas cēloni "cits cēlonis" no 1.augusta līdz dienai, kad P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisija arodslimībās konstatēja arodslimību. Turpmāk darbnespējas cēlonis tika mainīts uz "arodslimību" un slimības pabalsts izmaksāts, līdz VDEĀK noteica darbspēju zaudējumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas