E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5837
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Atvaļinājuma naudas aprēķins summētā darba laika gadījumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2014
vitaa

2012.g. nonācu slimnīcā, esot stāvoklī, tad 2013.g. 1.novembrī stājos atpakaļ darbā, 2014.g. no 1.09.14.-15.11.14. (10 darba dienas) ņēmu apmaksāto ikgadējo atvaļinājumu, atnācu no atvaļinājuma, paziņo, ka man ir vēl 37 dienas, sakarā ar to, ka 2012.g. nonācu slimnīcā. Sastādīja grafiku, tad sanāca, ka no 16.10.2014-6.11.2014 (15 dienas), un no 21.11.2014-11.12.2014 (15 dienas), pēdējās 7 dienas atstāja uz 2015.g. Jautājums: kā rēķina atvaļinājumu naudu par šiem periodiem, ja skaita pēdējos 6 mēn, vai, piemēram, par novembra atvaļinājumu, tajos 6 mēn skaita arī septembri un oktobra mēnesi, kuros esmu bijusi atvaļinājumā, strādāju maiņu darbu, summētais darbs.

A
atbild:
15. decembrī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Jūsu izklāsts par darba, slimības un atvaļinājuma periodiem ir neskaidrs, tādēļ jautājumu nepieciešams precizēt. Jūs to varat izdarīt arī, vēršoties sava uzņēmuma grāmatvedībā vai pie personāla speciālista.

Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā.

Saskaņā ar Darba likuma 75.panta pirmo daļu vidējā izpeļņa aprēķināma par pēdējiem sešiem mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu un reizinot ar astoņi (darbinieka normālais dienas darba laiks stundās). 

Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu Darba likuma 74.panta pirmajā daļā minētajos gadījumos. 

2015.gada 1.janvārī stājas spēkā grozījumi Darba likuma 75.pantā, kurš nosaka vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtību. Atbilstoši jaunajai normas redakcijai vidējās  izpeļņas aprēķināšanas kārtība summētā darba laika gadījumā ir precizēta, proti, „ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74.panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas