E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5716
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par vidējo izpeļņu summētā darba laika darbiniekam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2014
Guntars

No VDI saņēmu konsultatīvu info par vidējās dienas izpeļņas aprēķinu summētajam darba laikam (manā gadījumā nostrādātās stundas mēnesī svārstās no 100-160h). Citāts: "Informējam, ka Darba likuma 75.panta piektajā daļā ir noteikts, ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu un reizinot ar astoņi (darbinieka normālais dienas darba laiks stundās)." Ar piebildi: "Vēršam Jūsu uzmanību, ka minēto pantu, kas nosaka reizinot ar astoņām stundām pielieto tikai gadījumos, ja darbinieks summētā darba laika ietvaros ir nostrādājis attiecīgā mēneša darba stundu skaitu pie normālā darba laika." Darba likumā nevaru sameklēt tieši piebildē minēto nosacījumu! Vai jūs varētu atbildēt, kā lai es pareizi aprēķinu vidējo dienas izpeļņu? Paldies!

A
atbild:
19. janvārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Uģis Kozlovskis, eksperts ārējo sakaru jautājumos

Darba likumā arī nav tieši tā izteiktas normas un tik detalizēta formulējuma, jo likuma normas ir jāskata kopsakarā. Likumā ir pateikts (131.panta pirmajā daļā), ka darbinieka normālais dienas darba laiks nepārsniedz astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks – 40 stundas. Un katrā mēnesī ir atšķirīgs normālā darba laika stundu skaits (saskaņā ar darba laika kalendāru, piemēram, jūnijā normālais darba laiks bija 152 stundas, jūlijā – 184 stundas utt.). Grāmatvežiem līdz šim praksē likuma prasība (summētā darba laika darbiniekam dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo 6 mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu un reizinot ar astoņi (darbinieka normālais dienas darba laiks stundās)) nereti ir sagādājusi problēmas. Jauns regulējums ir kopš 2015.gada 1.janvāra, kad ir stājušies spēkā grozījumi Darba likumā.

Valsts darba inspekcijas eksperts ārējo sakaru jautājumos Uģis Kozlovskis norāda: „Atbilstoši Darba likuma 75.panta ceturtajai daļai dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu.” 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas