E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5617
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļu atvieglojumu par bērnu var saņemt viens no vecākiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2014
Dmitrijs

Labdien! Mans jautājums ir par nodokļu atvieglojumu par apgādībā esošu personu. Laulības laikā piedzima bērns, kuram šobrīd ir 10 gadi. Laulība šķirta, strīdu par saskarsmes tiesībām un alimentiem nebija. Bērna māte un bērns jau vairākus gadus dzīvo Lielbritānijā. Bērna tēvs dzīvo Latvijā un regulāri (reizi mēnesī) maksā bērna mātei par bērna uzturēšanu. Vai Lielbritānijā bērna māte strādā algotu darbu, vai saņem bērna pabalstus, par to bērna tēvs nezina. Jautājums - vai bērna tēvam pienākas nodokļu atvieglojumi par apgādībā esošu personu?

A
atbild:
19. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tēvs var saņemt atvieglojumu par savu nepilngadīgo bērnu, kuru labā pēc tiesas sprieduma no tēva piedzen uzturlīdzekļus nepilngadīgo bērnu uzturēšanai. Ja arī bērns dzīvo kopā ar māti, tēvs dzīvo atsevišķi, tiesības uz nodokļa atvieglojumiem ir abiem vecākiem, taču nodokļa atvieglojumu var piemērot tikai vienam no vecākiem. Par nodokļa atvieglojuma piemērošanu vecākiem savstarpēji jāvienojas. 

Saskaņā ar Civillikuma 178.1pantu, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Ikdienas aizgādību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Bērna tēvam nodokļa grāmatiņā var ierakstīt atvieglojumu par nepilngadīgo bērnu, ja ir iesniegts mātes mītnes zemes nodokļu administrācijas apliecinājums, ka pēc būtības analogus atvieglojumus par to pašu personu neizmanto bērna māte. 

Par iespējamo nodokļa atvieglojumu piemērošanu jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā jebkurā klientu apkalpošanas centrā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas