E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4776
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Saistību tiesībām ir desmit gadu noilgums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2014
Anita Kalniete

Dzīvoju 14 gadus citā dzīvesvietā, bet LG piedzen no manis gāzes parādu. Piestādīju pierādījumus, bet uz LG tie neiedarbojas. Lūdzu, kā man veidot pieteikumu, apliecinājumu no kaimiņiem, kas apliecinātu, ka 14 gadus patiesi tur nedzīvoju?

A
atbild:
05. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Gāzes piegādātājs piedzen parādu no tiem, ar kuriem ir bijis noslēgts līgums un ja cilvēki nav norēķinājušies par pakalpojumu. Ja ir parāds, svarīgi, cik sens tas ir (kad un vai ir pārtraukts gāzes piegādes līgums) un kāpēc parāds ir izveidojies. Vai savulaik esat bijusi šīs dzīvesvietas īpašniece, vai īpašums ir pārdots (tādā gadījumā jaunajam īpašniekam vecie parādi nav jāmaksā), vai ir kāds cits iemesls, kāpēc „Latvijas Gāze” joprojām uzskata Jūs par parādnieku, no kura ir tiesīga parādu piedzīt.

Civillikuma 1895.pants nosaka, ka visas saistības turpinās desmit gadus. Tātad saistības izbeidzas, ja tiesīgā persona (šajā gadījumā “Latvijas Gāze”) tās neizlieto desmit gadu laikā. Ja parāds “Latvijas Gāzei” ir bijis vairāk nekā pirms 10 gadiem, tad ir iestājies tā noilgums, jo pakalpojuma sniedzējam ir tiesības no parādnieka prasīt parāda atmaksu tikai 10 gadu laikā.

Saskaņā ar Civillikuma 1838.pantu klientam ir jāpierāda saistību izpilde. Pierādīt samaksu var ar visiem atļautiem pierādījuma līdzekļiem, bet sevišķi ar rakstisku apliecinājumu jeb kvīti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas