E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4602
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Neizmaksātā alga jāprasa rakstveidā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2014
Aldis Rozenbergs

Labdien! Vēlos uzzināt, kā rīkoties, ja man darba devējs pēc darba attiecību pārtraukšanas neizmaksā man ienākošos algu. Strādāju SIA "Komet" no 2014.gada 16.aprīļa, darba attiecības pārtraucu 2014.gada 2.jūnijā. Līdz šai dienai neesmu saņēmis darba samaksu par darbu. Sola tikai no dienas uz dienu. Kā man pareizāk rīkoties, jo saprotu, ka, zvanot un jautājot par algu, nekāda rezultāta nav?

A
atbild:
17. jūnijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 128.pantā ir noteikts: atlaižot darbinieku, visas naudas summas, kas viņam pienākas no darba devēja, izmaksājamas atlaišanas dienā. Ja darbinieks atlaišanas dienā nav veicis darbu, viņam pienākošās naudas summas izmaksā ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tam, kad darbinieks pieprasījis aprēķinu.

Ja, atlaižot darbinieku no darba, radies strīds par viņam pienākošos naudas summas apmēru, darba devējam šā panta pirmajā daļā noteiktajā laikā ir pienākums izmaksāt to naudas summu, kuru puses neapstrīd.

 Ja darba tiesiskās attiecības izbeigušās un darba samaksa darba devēja vainas dēļ nav laikus izmaksāta, viņam ir pienākums atlīdzināt darbiniekam radušos zaudējumus. 

Jums var ieteikt griezties pie darba devēja rakstveidā, aicinot izmaksāt Jums pienākošos atlīdzību sakarā ar darba attiecību pārtraukšanu, un brīdināt, ka neizmaksāšanas gadījumā vērsīsities ar prasību tiesā. 

Darba likuma 31.pants paredz šādus noilguma termiņus: 

 Visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš.

 Ja darba devējam bija pienākums izsniegt darbiniekam rakstveida aprēķinu, šā panta pirmajā daļā noteiktais noilguma termiņš sākas ar aprēķina izsniegšanas dienu. Ja darba devējs aprēķinu neizsniedz, attiecīgais prasījums noilgst triju gadu laikā no dienas, kad aprēķins bija jāizsniedz. 

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas pirmo punktu prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti, ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas