E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4482
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Aizgādības tiesību pārtraukšanai – jāvēršas bāriņtiesā, atņemšanai - tiesā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. maijā, 2014
Dace

Sveiki! Vēlējos uzzināt, vai tēvam, kurš par bērnu nav licies ne zinis apmēram piecus gadus, var atņemt tēva tiesības uz noteikto bērnu? Bērns grib pieņemt manu uzvārdu, bet viņam ir tikai 8 gadi, tēvs vienu brīdi piekrīt, otrreiz jau vairs nē. Gribam beidzot nokārtot savu dzīvi, jo no tā saucamā "tēva" nekādas jēgas nav, bērnu audzina cits.

A
atbild:
04. jūnijā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Par aizgādības tiesībām 

Ģimenes tiesībās praktizējošs jurists Juris Bārtulis skaidro: „Šajā gadījumā bērna māte varētu vai nu vērsties bāriņtiesā, lai lūgtu bērna tēvam pārtraukt aizgādības tiesības (pārtraukšanas materiāltiesiskais pamats norādīts Civillikuma 203.panta pirmajā daļā), vai arī vērsties tiesā ar prasības pieteikumu, lūdzot atņemt aizgādības tiesības (pamats - Civillikuma 200.panta pirmā daļa). Kāds būs bāriņtiesas lēmums vai tiesas spriedums, atkarīgs no konkrētās lietas apstākļiem, pušu paskaidrojumiem utt.”

Par uzvārda maiņu bērnam

Lai veiktu uzvārda maiņu, ar mātes un 8 gadus veca bērna vēlmi vien nepietiks. Būs nepieciešama arī bērna tēva piekrišana. Kādos gadījumos ir iespējams nomainīt uzvārdu bērnam, noteic Ministru kabineta 2013.gada 3.septembra noteikumu Nr.761 „Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134.punkts. 134.7.punktā teikts, ka bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu, ja vecāki slēdz laulības vai to šķir; ja tēvs vai māte slēdz laulības.

Savukārt 134.8.punkts paredz bērna uzvārda maiņu, ja bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība. Šajā gadījumā bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību. Lai mainītu šajos punktos noteiktajos gadījumos bērna uzvārdu, būs nepieciešama arī otra vecāka piekrišana. To paredz MK noteikumu 135.punkts.

Sīkāk par to, kas jādara, lai nomainītu bērna vārdu vai uzvārdu, izklāstīts LV portāla skaidrojumā „Vārda un uzvārda maiņa bērnam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas