E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4383
Lasīšanai: 3 minūtes

Par dzīvokļa pabalstu jāuzzina savas pašvaldības sociālajā dienestā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2014
Ilze Karklina

Labdien! Sakiet, ja mani ikmēneša ienākumi ir 155 eiro, man ir meita, kura iet bērnudārzā, no šīs summas ik mēnesi par dārziņu ir jāmaksā ap 100 eiro, neskaitot pārējos izdevumus. Dzīvojam kopā ar manu mammu, kurai ikmēneša ienākumi ir apmēram 250 eiro mēn. Vai man un manam bērnam valsts varētu piešķirt kādu palīdzību? Varbūt palīdzību sakarā ar dzīvokli, jo dzīvojam 3 cilvēki, ļoti mazā 1.istabas dzīvoklī un atsevišķi kaut ko izīrēt, man nepietiek līdzekļu.

A
atbild:
16. maijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir paredzētas tiesības uz pabalstiem iedzīvotāju pamatvajadzību nodrošināšanai, ja viņiem nav pietiekamu ienākumu. Sociālos pabalstus izmaksā pašvaldība: pabalstu garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalstu. 

Pašvaldības sociālais dienests piešķir trūcīgās personas statusu, pamatojoties uz cilvēka ienākumiem. Ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Šāds ienākumu līmenis valstī noteikts Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumos Nr.299 “Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu”. 

Savukārt dzīvokļa pabalsta piešķiršanai valstī nav viena noteikta ienākuma līmeņa. Daļā pašvaldību tiek noteikts maznodrošinātā iedzīvotāja statuss (tā iegūšanai pašvaldībās noteiktās ienākumu summas ir atšķirīgas, ienākumi var būt lielāki nekā trūcīgā statusa saņemšanai). 

Katrai pašvaldībai ir tiesības saistošajos noteikumos paredzēt arī dzīvokļa pabalsta apmēru, izmaksas kārtību un materiālās situācijas kritērijus personām, kuras ir tiesīgas saņemt šo pabalstu. Līdz ar to katrā pašvaldībā šī pabalsta piešķiršanas nosacījumi ir atšķirīgi. Tāpēc par iespēju saņemt dzīvokļa pabalstu varat uzzināt tikai savas pašvaldības sociālajā dienestā

Kārtība, kādā pašvaldība piešķir sociālo palīdzību, mājokļa pabalstu, tiek noteikta konkrētās pašvaldības saistošajos noteikumos. Šo dokumentu varat meklēt savas pašvaldības mājaslapā, varat par noteikumiem uzzināt savā pašvaldībā. 

Dzīvokļa pabalstā tiek iekļauta gan īres maksa, gan izdevumi par komunālajiem pakalpojumiem. Par konkrētiem nosacījumiem pabalsta saņemšanai Jums jāuzzina savas pašvaldības sociālajā dienestā.  Lai saņemtu pabalstu, jāiesniedz iesniegums. Sociālais dienests arī prasīs informāciju no Jums par ienākumiem, citus datus, lai novērtētu materiālo situāciju. Tiesības uz dzīvokļa pabalstu var būt arī tad, ja dzīvokli īrē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas