E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3704
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Darba devēja un darbinieka tiesības, grozot amata apraksta nosacījumus

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2014
Artūrs Valainis

Vai darba devējam ir tiesības patvaļīgi veikt izmaiņas, papildinājumus amata aprakstā? Kā jārīkojas, ja darba ņēmējs nepiekrīt šādām izmaiņām?

A
atbild:
10. februārī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējs ar saviem rīkojumiem darba līguma ietvaros var precizēt darbinieka darba pienākumus, kā arī veikt grozījumus amata aprakstā. Šādas tiesības darba devējam paredz Darba likuma 56.panta pirmā daļa. Ja veikto izmaiņu rezultātā mainās darbinieka sākotnēji nolīgtie amata pienākumi, tad izmaiņas amata aprakstā un darba līgumā veicamas atbilstoši Darba likuma 97.panta vai 98.panta noteikumiem, proti: Darba likuma 97.pants paredz darba līguma grozījumus pušu brīvas gribas izpausmes rezultātā, ja ir iespējams panākt vienošanos starp darbinieku un darba devēju. Tas nozīmē - puses pārrunā jauno kārtību un paraksta vienošanos. Turpmāk darbinieks un darba devējs ievēro jaunos nosacījumus.

Savukārt Darba likuma 98.pantā paredzētā iespēja grozīt darba līgumu attiecas uz situāciju, kad šo grozījumu pamatā ir darba devēja uzteikums, kas pamatots ar kādu no Darba likuma 101.panta pirmajā daļā minētajiem pamatiem, kam netiek prasīts darbinieka akcepts un puses nenoslēdz vienošanos. Darbinieks vai nu pieņem darba devēja vienpusēji izteikto priekšlikumu pēc tā noteikumiem turpināt darba tiesiskās attiecības, vai arī tās tiek izbeigtas pēc darba devēja uzteikuma.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas