E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3555
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma dalīšana, pārcelšana uz nākamo gadu un apmaksa

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2014
Sandra Kazia

Lūdzu izskaidrojiet frāzi no DL 149.p.3.p. - Atvaļinājuma daļa nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Sakiet, lūdzu, ja man palikušas 5 neizmantotas atvaļinājuma dienas, vai tad tās nevar pārcelt uz nākamo gadu?

A
atbild:
16. janvārī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums paredz atvaļinājuma grafika veidošanu un atvaļinājuma dalīšanu pa daļām.

149.panta 3.daļa nosaka kārtību, kas ievērojama, ne vien atvaļinājumu pārceļot uz nākamo gadu, bet arī dalot atvaļinājumu pa daļām. Proti, ja likums nosaka tiesības uz četru nedēļu ilgu apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu, tad atvaļinājuma sadalīšanas gadījumā viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par 2 nedēļām. Savukārt atlikušās divas nedēļas darbinieks ir tiesīgs izmantot arī pa īsākiem periodiem un pārcelt.

Ja nākas atvaļinājuma daļu pārcelt uz nākamo gadu, tad likums nosaka, ka kārtējā gadā darbiniekam ir bijis jābūt izmantotam 2 nedēļu atvaļinājumam. Vēl tas nozīmē, ka uz nākamo gadu pārcelta atvaļinājuma apmaksas kārtība ir ierobežota ar 6 nedēļām un nav iespējams vairākus gadus atvaļinājumu neizmantot, cerot uz ievērojamu kompensāciju naudā. Tātad uz nākamo gadu pārcelta atvaļinājuma gadījumā darba devējam likums uzliek pienākumu maksimāli apmaksāt 2 nedēļas no iepriekšējā gada un 4 nedēļas kārtējā gadā. 

Jums ir tiesības lūgt darba devējam savas neizmantotās 5 atvaļinājuma dienas pārcelt uz nākamo gadu. Darba devējam tās būs jāapmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas