E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3525
Lasīšanai: 2 minūtes

Par pirmpirkuma tiesībām rīcībās ar kopīpašuma daļu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2014
Santa Zariņa

Labdien, vai man ir tiesības pārrakstīt kopīpašuma manas domājamās daļas uz savu vīru, dēlu bez otra piekrišanas, kuram pieder otras kopīpašuma daļas?

A
atbild:
15. janvārī, 2014
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Ja Jūs zemesgrāmatā esat reģistrēta kā domājamo daļu īpašniece, tad Jums ir tiesības brīvi rīkoties ar savu nekustamā īpašuma domājamo daļu, tajā skaitā pārdot, dāvināt. To nosaka Civillikuma 994.pants: par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. 

Rīkojoties ar kopīpašuma daļu, jāatceras, ka Civillikuma 1073.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka, ja kāds no nekustamā īpašuma kopīpašniekiem pārdod savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesības. 

Gadījumos kad pirmpirkuma tiesības nav bijis iespējams izlietot pārdevēja vainas dēļ - izpirkuma tiesība. Izpirkuma tiesība ir tiesība iegūt cita atsavinātu (pārdotu) nekustamu īpašumu, atstumjot ieguvēju sakarā ar priekšrocību pret viņu un iestājoties viņa tiesībās. Tas nozīmē, ka, ja Jūs savu domājamo daļu pārdosiet vīram un/vai dēlam, tad nekustamā īpašuma kopīpašniekam būs jāpiedāvā pirmpirkuma tiesība par tādu pašu pirkuma maksu, kāda būs norādīta pirkuma līgumā. 

Ja nekustamā īpašuma īpašumtiesību pārejas pamatā būs nevis pirkuma līgums, bet gan cits dokuments, piemēram, dāvinājuma līgums, maiņas līgums, uztura līgums, tad pirmpirkuma tiesības otram kopīpašniekam nebūs jāpiedāvā. 

Vairāk par pirmpirkuma tiesībām var uzzināt e-konsultācijai pievienotajā skaidrojumā „Īpašuma pirmpirkuma tiesības”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas