E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3413
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Nepilna laika darba laiks un virsstundu darbs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. decembrī, 2013
Guntars Gustavs

Labdien! Man ir 2 jautājumi: 1. Ja darbiniekam ir noteikta fiksēta mēneša darba alga ar normālo darba laiku un cilvēks nostrādā svētku dienā, kā aprēķina algu par šo dienu? Piemēram, darbiniekam ir 1000 Ls alga un konkrētajā mēnesī ir 20 darba dienas jeb 160h. Vai darbiniekam ir jāizmaksā 1000 Ls kā līgumā noteikts un papildus 50 Ls piemaksa par darbu svētku dienā un 50 Ls par virsstundām? 2. Kas ir normālais darba laiks - likumā rakstīts līdz 8h dienā un 40h nedēļā. Ja man līgumā ir ierakstītas 4h dienā no pirmdienas līdz piektdienai, bet faktiski es nostrādāju 6h dienā, tad vai 2h ir uzskatāmas par virsstundām? Zinu, ka jāslēdz atsevišķa vienošanās, ja nepilnais darba laiks tiks pārkāpts, bet, ja šāda vienošanās nav bijusi? Paldies par atbildi jau iepriekš.

A
atbild:
07. janvārī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Par darba laiku 

Darbiniekam un darba devējam ir tiesības vienoties par nepilna darba laika noteikšanu, konkrēti norādot nolīgto nepilno dienas vai nedēļas darba laiku un vienošanos noslēdzot rakstveida formā. Darba likuma 134.panta septītā daļa nosaka, ka darbinieka nodarbināšana virs nolīgtā nepilnā darba laika ir pieļaujama, pamatojoties uz darba devēja un darbinieka rakstveida vienošanos. Ja darbinieks ir nostrādājis vairāk stundu, nekā paredzēts darba līgumā, viņam ir jāsaņem darba samaksa par faktiski nostrādāto laiku, kaut arī rakstveida vienošanās nav bijusi noslēgta. Vienlīdz nepilna laika darbinieks iegūst tiesības uz piemaksu par virsstundu darbu tad, kad viņa faktiski nostrādātais laiks pārsniedz normālo darba laiku, proti, 8 stundas dienā vai 40 stundas nedēļā. 

Par virsstundu darbu 

Saskaņā ar Darba likuma 68.panta pirmo daļu darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes.

Konkrētajā gadījumā darba devējam ir jāizmaksā darbiniekam piemaksa 100 procentu apmērā no noteiktās stundas vai dienas algas likmes gan par virsstundu darbu, gan par darbu svētku dienā, proti, kopā 200 procenti.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas