E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33842
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai, nepastāvot laulībai, jāatlīdzina īpašumā veiktie ieguldījumi

J
jautā:
07. septembrī, 2024
Katrīna

Ar dzīvesbiedru iegādājāmies īpašumu. Tas ir reģistrēts uz mana vārda, un laulība nav noslēgta. Dzīvesbiedrs ieguldīja līdzekļus remontā, savukārt es maksāju visus pārējos rēķinushipotēku, komunālos utt. Dažādu iemeslu dēļ sapratu, ka turpmāk ar šo cilvēku kopā vairs nevēlos dzīvot. Kā noskaidrot, cik liela summa man būtu viņam jāatmaksā, ja šķiramies? Mums ir divi kopīgi bērni. 

A
atbild:
24. septembrī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Likums regulē laulāto mantiskās attiecībasTā kā laulība jums ar dzīvesbiedru nepastāv, attiecību pārtraukšanas gadījumā jautājums par mantas dalīšanu nav aktuāls. Teorētiski tomēr pastāv iespēja, ka strīdus gadījumā dzīvesbiedrs var izvirzīt pret jums prasījumus par veiktajiem ieguldījumiem īpašumā, ja jūsu starpā ir pastāvējušas arī civiltiesiskas attiecības, piemēram, aizdevuma darījums, pilnvarojums u. tml. Analizēt šādu prasījumu iespējamo pamatotību varētu vienīgi pēc papildu informācijas iegūšanas.

Jebkurā gadījumā jums pastāv iespēja ar dzīvesbiedru vienoties par veikto ieguldījumu atlīdzināšanu arī tad, ja tas ir tikai jūsu labās gribas žests. Summas noteikšana atkarīga no pušu vēlmēm, veikto ieguldījumu apmēra un jūsu finansiālajām iespējām.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas