E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3327
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā šķirt laulību, esot ārzemēs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2013
guna matroze

Abi ar vīru vēlamies šķirt laulību, bet abi dzīvojam ārzemēs. Uz Latviju nav iespējams tikt pagaidām, bet laulības šķiršanas procesu vēlamies uzsākt pēc iespējas ātrāk. Ko mums darīt un kur griezties pēc palīdzības?

A
atbild:
12. decembrī, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Laulību ir iespējams šķirt pie notāra vai tiesā. Pie notāra laulību iespējams šķirt viena mēneša laikā, ja tam piekrīt abas puses, nav domstarpību par mantas sadali un bērnu turpmāku aizgādību. Lai procesu uzsāktu, ir nepieciešams sagatavot, abiem parakstīt un iesniegt notāram iesniegumu par laulības šķiršanas procesa uzsākšanu. 

Ja pāris nevar ierasties Latvijā, lai pie notāra parakstītu iesniegumu par laulības šķiršanu, vienam vai pat abiem laulātajiem ir iespēja pilnvarot iesnieguma parakstīšanai kādu citu personu. Jāievēro, ka tā nekādā gadījumā nevar būt universālā pilnvara - tai jābūt speciālajai pilnvarai, kurā skaidri norādīts, ka tā paredzēta tieši laulības šķiršanas iesnieguma parakstīšanai. Ja pilnvara uzrakstīta ārzemēs, tai jābūt iztulkotai un notariāli apliecinātai. Šādas pilnvaras sastādīšanai Jums jāvēršas pašreizējās mītnes valsts Latvijas vēstniecībā. 

Kad iesniegums notāram uzrakstīts un iesniegti dokumenti (laulības apliecības oriģināls, personu pases), notārs uzsāk laulības šķiršanas procesu. Laulātajiem tiek nodrošināts laiks pārdomām pirms galīgā lēmuma pieņemšanas, jo Notariāta likums paredz, ka laulība netiks šķirta ātrāk kā pēc 30 dienām, skaitot no dienas, kad lieta uzsākta. 

Šķiršanās apliecību bijušie laulātie var saņemt: kopā, ierodoties pie notāra atsevišķi vai arī saņemt pa pastu. Saņemšanas iespēja jāizvēlas, apliecinot šķiršanās iesniegumu.

Vairāk par laulības šķiršanu pie notāra lasiet LV portāla skaidrojumā „Kā izšķirt laulību pie notāra”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas