E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3195
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Amatpersonas nāves gadījumā izmaksājamais pabalsts

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2013
valērijs bodnieks

Labdien. Esmu strādājošais valsts pārvaldē un ir miris mans ģimenes loceklis, kurš arī strādāja valsts pārvaldē. Vēlos noskaidrot, vai es varu saņemt pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa nāvi no sava darba devēja - valsts pārvaldes iestādes un no ģimenes locekļa darba devēja - valsts pārvaldes iestādes? Vai tikai no sava darba devēja? Papildus vēlos noskaidrot, vai ir iespējams pieprasīt savam darba devējam - valsts pārvaldes iestāde un/vai ģimenes locekļa darba devējam - valsts pārvaldes iestāde kompensēt bēru izdevumus?

A
atbild:
22. novembrī, 2013
Finanšu ministrija
Ieva Pužule, Komunikācijas nodaļas vecākā referente

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk - atlīdzības likums) 19.panta pirmā daļa nosaka tiesības ģimenes loceklim vai personai, kura uzņēmusies mirušās amatpersonas (darbinieka) apbedīšanu, saņemt vienreizēju pabalstu mirušajai amatpersonai (darbiniekam) noteiktās mēnešalgas apmērā. 

Savukārt atlīdzības likuma 20.pants  nosaka tiesības  amatpersonai (darbiniekam) saņemt pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā.

Abu iepriekš minēto pabalstu piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2010.gada 21.jūnija noteikumu Nr.565 „Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām”  II sadaļa „Pabalsts amatpersonas (darbinieka) nāves gadījumā” un VI sadaļa „Pabalsts sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi”.

Ne atlīdzības likums, ne Ministru kabineta noteikumi nenosaka ierobežojumus vienlaicīgai abu pabalstu saņemšanai. Līdz ar to minētajā gadījumā Jums ir tiesības gan savā darba vietā saņemt pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa nāvi, ko nosaka atlīdzības likuma 20.pants, kā arī mirušā ģimenes locekļa  darba vietā saņemt pabalstu amatpersonas (darbinieka)  nāves gadījumā, ko nosaka 19.panta pirmā daļa.

Vispārīgajā gadījumā atlīdzības likums neparedz bēru izdevumu kompensēšanu. Vienīgais gadījums, kad Atlīdzības likums paredz bēru izdevumu kompensēšanu, ir noteikts likuma 19.panta ceturtajā daļā un attiecas uz tām amatpersonām, kuru amata (dienesta, darba) pienākumi ir saistīti ar dzīvības vai veselības apdraudējumu (risku) un tās gājušas bojā vai mirušas gada laikā pēc nelaimes gadījuma tajā gūto veselības bojājumu dēļ.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas