E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3050
Lasīšanai: 4 minūtes

Par privātpersonas bankrotu Lielbritānijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2013
Anna Lintina

Sveicināti! Mans jautājums ir par maksātnespējas procesu Lielbritānijā, ja kredīts un īpašums ir Latvijā - pirms vairāk kā 6iem gadiem biju galvotājs dzīvokļa kredītam, ko ņēma ģimenes loceklis. Tā kā kredītņēmējs nespēja veikt saistības ar banku un veikt maksājumus, ikmēneša kredītsaistības tika atvilktas no mana bankas konta. Vienojāmies ar dzīvokļa īpašnieku/kredītņēmēju, ka dzīvoklis tiks pārrakstīts uz mana vārda, jo es arī fiziski veicu visus maksājumus. Diemžēl pēc vairāk kā 2iem gadiem nespēju turpināt veikt kredītmaksājumus un vienīgā iespēja bija pieteikties privātpersonas maksātnespējai (procesu izgāju Lielbritānijā). Process noslēdzās, un tiku atzīts mans privātpersonas bankrots, taču dzīvoklis, kura īpašnieks biju un kredīta galvotājs, tikai šobrīd tiek pārdots izsolē Latvijā. Sakiet, lūdzu, kas notiek tālāk?

A
atbild:
07. novembrī, 2013
Maksātnespējas administrācija
Digna Brence, direktora p.i.

Eiropas Savienības valstīs pārrobežu maksātnespējas procedūrām piemērojama Padomes 2000.gada 29.maija Regula (EK) Nr.1346/2000 par maksātnespējas procedūrām (turpmāk – Regula). Viens no Regulas mērķiem ir aizsargāt kreditoru intereses gadījumā, ja juridiskā vai fiziskā persona, izmantojot tiesības brīvi pārvietoties un pārvietot savu uzņēmumu Eiropas Savienības teritorijā, par savu galveno interešu centru ir izvēlējusies citu Eiropas Savienības valsti. Tā arī gadījumā, ja fiziskā persona pārcēlusies uz dzīvesvietu citā Eiropas Savienības valstī un šajā valstī pasludinājusi sev maksātnespēju, Regula aizsargā citā valstī esošo fiziskās personas kreditoru interesi saņemt vismaz daļēju savu prasījumu apmierinājumu no fiziskās personas maksātnespējas procesa laikā pieejamajiem līdzekļiem.

Gan Latvijā, gan citās Eiropas Savienības valstīs maksātnespējas procesa pasludināšana vienlaikus nozīmē arī parādnieka mantas pārdošanas uzsākšanu, t.i., apstāklis, ka ir pasludināta bankrota procedūra, nenozīmē, ka parādnieka aktīvi tiks aizsargāti pret atsavināšanu. Attiecībā uz parādnieka mantu, kas nav apgrūtināta ar lietu tiesībām, tai skaitā, tādu parādniekam piederošo mantu, kas neatrodas maksātnespējas procesa uzsākšanas valstī, jānorāda, ka tās pārdošanu maksātnespējas procesa ietvaros veic administrators. Attiecībā uz tādu parādnieka mantu, kas ir apgrūtināta ar lietu tiesībām, Regula aizsargā nodrošināto kreditoru tiesības pārrobežu maksātnespējas gadījumā.

Regulas 5.panta 1.punktā noteikts, ka maksātnespējas procedūras sākšana neietekmē kreditoru vai trešo personu lietu tiesības attiecībā uz [..] kustamiem vai nekustamiem aktīviem [..], kas pieder parādniekam un atrodas citas dalībvalsts teritorijā procedūras sākšanas laikā. Attiecīgi bankrota procedūras uzsākšana Lielbritānijā neietekmē kreditora lietu tiesības attiecībā uz fiziskajai personai piederošiem aktīviem, kas atrodas Latvijā.

Ņemot vērā minēto, Maksātnespējas administrācija uzskata, ka nodrošinātais kreditors var izmantot savu lietu tiesību un vērst piedziņu pret parādnieka ieķīlāto mantu arī pēc tam, kad parādniekam pabeigta bankrota procedūra Lielbritānijā. Vienlaikus fiziskā persona – parādnieks ir atbrīvota no parādsaistībām, kuru nodrošināšanai dota ķīla, tādēļ nodrošinātajam kreditoram nebūtu tiesību īstenot citas piedziņas pret fizisko personu, bet gan tikai izmantot savas tiesības saņemt savu prasījumu apmierinājumu no ķīlas.

Maksātnespējas administrācija iesaka Jums vērsties pie administratora, kas ir administrējis Jūsu fiziskas personas maksātnespējas procesu, lai viņš kā kompetenta persona sniegtu informāciju, kādas ir Lielbritānijā īstenotas bankrota procedūras pabeigšanas sekas attiecībā uz šai fiziskajai personai piederošo mantu.

Vienlaikus informējam, ka gadījumā, ja uzskatāt, ka Latvijā esošā īpašuma piespiedu pārdošana tiek veikta prettiesiski, Jūs varat sniegt iebildumus tiesai par izsoles, kuras ietvaros pārdots fiziskajai personai piederošais īpašums, akta apstiprināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas