E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28603
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Izdevumi un to kompensēšana, ja darbu veic attālināti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2023
Agnese

Labdien! Vai 2023. gadā arī pastāv iespēja darba devējam kompensēt darbinieka izdevumus, kas saistīti ar attālināto darbu?

A
atbild:
23. februārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 76. panta pirmo daļu darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai ir radušies ar darba devēja piekrišanu.

Savukārt ar grozījumiem, kas stājās spēkā 2021. gada 1. augustā, Darba likuma 76. pants tika papildināts ar ceturto daļu, tajā nosakot: ja darbinieks un darba devējs vienojas par darba veikšanu attālināti, darbinieka izdevumus, kas saistīti ar attālinātā darba veikšanu, sedz darba devējs, ja darba līgumā vai darba koplīgumā, kas noslēgts ar darbinieku arodbiedrību, nav noteikts citādi un ar šādu darba koplīgumu netiek samazināts darbinieku kopējais aizsardzības līmenis.

Tādējādi norādāms, kaut arī līdz grozījumiem, kas stājās spēkā 01.08.2021., Darba likuma regulējums jau paredzēja darba devēja pienākumu atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai ir radušies ar darba devēja piekrišanu, praksē arvien vairāk ienākot jaunām nodarbinātības formām (attālinātajam darbam), ar minētajiem grozījumiem tika precizēts un noteikts tiesiskais ietvars darba devēja pienākumiem darba tiesisko attiecību jomā gadījumā, ja tiek veikts attālinātais darbs.

Ņemot vērā, ka 2023. gadā grozījumi minētajā Darba likuma normā nav veikti, paskaidrojam, ka arī šobrīd (2023. gadā un turpmāk) gadījumā, ja darbinieks un darba devējs vienojas par attālinātā darba veikšanu, darbinieka izdevumus, kas saistīti ar attālinātā darba veikšanu sedz darba devējs, ja vien individuālajā darba līgumā vai darba koplīgumā, kas noslēgts ar darbinieku arodbiedrību, nav noteikts citādi un ar šādu darba koplīgumu netiek samazināts darbinieku kopējais aizsardzības līmenis.

Vienlaikus jāuzsver, ka darba devējs sedz izdevumus, kas tieši saistīti ar attālinātā darba veikšanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas