E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28602
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Vai tiesības uz bezdarbnieka pabalstu var ietekmēt pašnodarbinātā ienākumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2023
Vaida

Labdien! Esmu pašnodarbināta persona, veselības problēmu dēļ pašnodarbinātā pienākumus nevaru veikt pilnā slodzē, tādēļ mani ienākumi nepārsniedz valstī noteikto minimālo algu. Papildus pašnodarbinātas personas statusam strādāju oficiālu algotu darbu uz līguma pamata. Vai, ja zaudēju pilnas slodzes darbu, varu saņemt bezdarbnieka statusu un pabalstu? Jautāju VSAA, taču konkrēta atbilde netika sniegta. Kad uzsāku darbu kā pašnodarbinātais (pirms diviem gadiem), biju bezdarbniece, taču, tiklīdz ieguvu pašnodarbinātā statusu, zaudēju bezdarbnieka statusu un pabalstu, kaut arī mani ienākumi nepārsniedza minimālo algu. VID ir uzrakstīts ziņojums, ka arī turpmāk mani ienākumi nepārsniegs 620 eiro.

A
atbild:
10. februārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Personai ir tiesības iegūt vai saglabāt bezdarbnieka statusu, ja tā atbilst Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Šī panta 1. daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Ja piešķirts bezdarbnieka pabalsts, tad tiesības uz to saglabājas, ja pašnodarbinātais gūst ienākumus, kas nesasniedz valstī noteikto minimālo algu mēnesī, līdz ar to ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tikai pensiju apdrošināšanai.

Ja paralēli esat arī darba ņēmēja, tad ziņojums Valsts ieņēmumu dienestam par to, ka jūsu kā pašnodarbinātā ienākumi mēnesī nesasniegs minimālās algas apmēru, nav jāiesniedz. Šī norma ir saistīta ar pienākumu veikt minimālās sociālās iemaksas vismaz no 1860 eiro ceturksnī/620 eiro mēnesī. Tikai pašnodarbinātais, kas vienlaikus nav darba ņēmējs, var veikt iemaksas no faktiskā ienākuma, ja iepriekš ir iesniedzis ziņojumu VID.

Savukārt, ja darba ņēmējam, kurš vienlaikus ir pašnodarbinātais, deklarētais summētais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir mazāks par 1860 eiro, obligātās iemaksas no starpības starp 1860 eiro un deklarēto iemaksu objektu no saviem līdzekļiem jāveic darba devējam. Turklāt iemaksas jāveic pēc darba ņēmējam likumā noteiktās likmes – 34,09% apmērā.

No 2021. gada 1. jūlija likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” nosaka, ka par katru sociāli apdrošināmo personu jāveic valsts sociālās apdrošināšanas minimālās obligātās iemaksas. Minimālais obligāto iemaksu objekts ceturksnī ir trīs valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Ja persona ir darba ņēmēja pie vairākiem darba devējiem vai vienlaikus darba ņēmēja un pašnodarbinātā, personai deklarētos obligāto iemaksu objektus summē.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, tostarp vērtējot personas sociālās apdrošināšanas iemaksu datus. VSAA lēmumos tiek norādīts, pamatojoties uz kādām tiesību normām sociālās apdrošināšanas pakalpojums tiek piešķirts vai atteikts.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas