E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28596
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kādos gadījumos nav jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis?

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2023
Svetlana

Labdien! Jautājums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumiem. Tika pārdots dzīvoklis, kas vīra īpašumā bija nepilnus četrus gadus - mūsu vienīgā dzīvesvieta. Dzīvoklis tika pārdots, jo vajadzēja paplašināt platību, bet  pārdošanas brīdī vīram vēl piederēja īpašums - domājamā daļa no ceļa. Pārdodot dzīvokli, tika samaksāts IIN. Likums noteikts: ja tas nav vienīgais īpašums, jāmaksā nodoklis. Vai ir paredzēti atvieglojumi, jo uz ceļa nevar dzīvot vai uzcelt citu īpašumu? Varbūt ir iespēja kaut kur vērsties, lai saņemtu nodokļa atvieglojumu? Varbūt daudzbērnu ģimenēm paredzēti atvieglojumi?

A
atbild:
02. martā, 2023

Vispārējā kārtībā likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas tiek piemērots IIN kā ienākums no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā tikai atsevišķos likumā noteiktos gadījumos:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad konkrētais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (noteiktajos 60 mēnešos), un līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad konkrētais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem, un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums, un ienākums no šī nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešos pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Jautājumus par nodokļa piemērošanu konkrētā situācijā var noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā (VID), jo likumā arī ir paredzēts: ja maksātājam zemesgrāmatā ir reģistrēti vairāki nekustamā īpašuma objekti, tad VID saskaņā ar maksātāja iesniegumu izvērtē, vai šo objektu kopums veido vienu nekustamo īpašumu Dzīvokļa īpašuma likuma izpratnē.

Daudzbērnu ģimenēm nav paredzēti atvieglojumi ienākumam no kapitāla pieauguma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas