E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28594
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vai un kā maksā vecāku un bērna kopšanas pabalstu pēc darba attiecību pārtraukšanas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2023
Karlīna

Labdien! Vai, esot BKA, var jebkurā laikā rakstīt atlūgumu? Piemēram, ja ir uzrakstīts iesniegums par bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanu, vai tas ietekmēs vecāku un bērna kopšanas pabalsta izmaksas? Ja es uzrakstu atlūgumu, vai man vairs nemaksās vecāku un bērna kopšanas pabalstu? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
21. februārī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tā kā no situācijas izklāsta nav saprotams, vai bērns ir dzimis 2022. vai 2023. gadā, sniedzam informāciju par to, uz kādiem pabalstiem jums būs tiesības un kādā apmērā tos varēsiet saņemt, ja pēc vecāku un bērna kopšanas pabalsta piešķiršanas zaudēsiet darba ņēmēja statusu.

Ja bērns dzimis 2022. gadā

Vecāku pabalsta izmaksa pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas jums turpināsies piešķirtajā apmērā līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam, kā bija norādīts iesniegumā vecāku pabalsta piešķiršanai.

Bērna kopšanas pabalsta apmēru un izmaksu darba tiesisko attiecību pārtraukšana neietekmē. Līdz bērna pusotra gada vecumam pabalsta apmērs ir 171 eiro mēnesī, savukārt no bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam pabalsta apmērs ir 42,69 eiro mēnesī.

Ja bērns dzimis 2023. gadā

Vecāku pabalsta pamatdaļas izmaksa pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas jums turpināsies piešķirtajā apmērā atbilstoši izvēlētajam vecāku pabalsta saņemšanas periodam, kāds bija norādīts iesniegumā vecāku pabalsta piešķiršanai.

Vecāku pabalsta nenododamo daļu var saņemt, ja pabalsta pieprasītājs ir darba attiecībās un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Tas nozīmē, ka, pārtraucot darba tiesiskās attiecības un neatrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, jums nebūs tiesības uz savu vecāku pabalsta nenododamo daļu, ja to līdz darba attiecību pārtraukšanas datumam jau nebūsiet izmantojusi.

Tā kā vecāku pabalsta nenododamo daļu var pieprasīt līdz bērna 8 gadu vecumam, tad, uzsākot darba attiecības kaut kad vēlāk, jums radīsies tiesības arī uz savu vecāku pabalsta nenododamo daļu. Lai pieprasītu pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) būs jāiesniedz jauns iesniegums vecāku pabalsta nenododamās daļas piešķiršanai. Pabalsta apmēru noteiks atbilstoši iepriekš veiktajai izvēlei par kopējo pabalsta saņemšanas periodu – 43,75% vai 60% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Ja līdz bērna 8 gadu vecumam darba attiecības netiks uzsāktas, tad nenododamo daļu neviens nesaņems.

Bērna kopšanas pabalsta apmēru un izmaksu darba tiesisko attiecību pārtraukšana neietekmē. Līdz bērna pusotra gada vecumam pabalsta apmērs ir 171 eiro mēnesī, savukārt no bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam pabalsta apmērs ir 42,69 eiro mēnesī.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas