E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28591
Lasīšanai: 3 minūtes

Mājokļa pabalsts tiek aprēķināts pēc GMI, nevis trūcīgas mājsaimniecības ienākumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2023
Baiba

Ja mājokļa pabalsts no 01.03.2023. ir uz 6 mēnešiem, vai no 01.07.23. jāveic pārrēķins, jo mainās koeficients uz 313,00?

A
atbild:
10. martā, 2023

Mājokļa pabalsta apmērs tiek aprēķināts saskaņā Ministru kabineta noteikumiem Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Tas tiek aprēķināts kā starpība starp garantētā minimālā ienākuma (GMI) sliekšņu summu mājsaimniecībai un faktiskajiem izdevumiem (nepārsniedzot šo noteikumu 3. pielikumā vai pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktās mājokļa lietošanas izdevumu normas) un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem pēc šādas formulas:

Pmaj = (GMI1 + GMI2 x N) + K – I, kur

Pmaj – pabalsta apmērs;

(GMI1 + GMI2 x N) – garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summa mājsaimniecībai;

K – ar mājokļa lietošanu saistīto maksājumu rēķinos norādītā faktisko izdevumu summa (nepārsniedzot šo noteikumu 3. pielikumā norādīto vai pašvaldības saistošajos noteikumos noteikto mājokļa lietošanas izdevumu summu);

I – mājsaimniecības kopējie ienākumi (ieskaitot attiecīgajā mēnesī saņemto GMI pabalsta apmēru).

Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā šai apkures sezonai paredzēts: aprēķinot mājokļa pabalsta apmēru, par laikposmu no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 31. maijam mājsaimniecībai GMI sliekšņu summai piemēro koeficientu 3. Pašreiz GMI ir 109 eiro. Pēc palielinājuma  GMI slieksnis mājokļa pabalsta aprēķinam šajā periodā ir 327 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 228 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Jūsu minētie 313 eiro ir trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis, kāds, gatavojot izmaiņas likumos par sociālo atbalstu, tika provizoriski aprēķināts periodam no šā gada 1.jūlija, kad tiks mainīta minimālo ienākumu sliekšņu noteikšana - paredzēta pāreja no minimālā ienākuma sliekšņa skaitliskās vērtības eiro izteiksmē uz procentuālo vērtību no mājsaimniecību ienākumu mediānas.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma grozījumos (pieņemti Saeimā, vēl nav izsludināti)  no 1.jūlija ir paredzēts, ka:

  • GMI slieksnis ir 20% no ienākumu mediānas.
  • Trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 50 % no ienākumu mediānas.
  • Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80% no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni.
  • Minimālo ienākumu sliekšņu apmēri mājsaimniecības konkrētajam ienākumu slieksnim tiek aprēķināti ar šādiem koeficientiem: pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – ar koeficientu “1”; pārējām personām mājsaimniecībā – “0,7”.

Pabalstus piešķir Sociālais dienests, kurā var noskaidrot to piešķiršanas un aprēķināšanas kārtību konkrētā periodā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas