E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28310
Lasīšanai: 3 minūtes

Kāda alga jānosaka aprūpētājiem, lai pašvaldība saņemtu valsts atbalstu atlīdzības palielināšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2023
Iveta

Labdien! Strādāju pansionātā, alga “uz papīra” ir 658 eiro. Cerējām, ka arī mums šogad palielinās algu, bet pielika tikai 3 centus stundas likmei. Mums ir summētais darba laiks, un līdz šim, kad ir pacelta minimālā alga, arī mums ir paaugstināts atalgojums. Uz šo brīdi sanāk, ka praktiski ne ar ko neatšķiramies no apkopējas, kura saņems 620 eiro. Tomēr svarīgākais ir tas, ka atbildība ļoti atšķiras. Nevar grīdas salīdzināt ar cilvēkiem, par kuriem esam atbildīgi gan dienu, gan nakti. Vai tas ir pareizi? Vai pašvaldība var šādi rīkoties?

A
atbild:
23. janvārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir paredzēts, ka valsts 2022. un 2023. gadā sniedz atbalstu atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem, kuriem ir darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības dibinātām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām vai tādiem ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ir noslēgts līgums ar pašvaldību par minēto pakalpojumu sniegšanu.

Nupat, 21. janvārī, stājās spēkā Ministru kabineta 2023. gada 17. janvāra noteikumi Nr. 25 “Noteikumi par valsts atbalstu pašvaldībām atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās”, ar kuriem paredzēts, ka pašvaldības varēs saņemt valsts atbalstu, ja ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās pakalpojuma sniegšanā iesaistītajiem ir noteiktas šādas algas:

  • aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir no viena gada līdz trim gadiem, mēnešalga ir noteikta vismaz 629 eiro mēnesī;
  • aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir ilgāka par trim gadiem, mēnešalga ir noteikta vismaz 662 eiro mēnesī;
  • vecākajiem aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir no viena gada līdz trim gadiem, mēnešalga ir noteikta vismaz 674 eiro mēnesī;
  • vecākajiem aprūpētājiem, kuriem profesionālā pieredze aprūpētāja amatā ir ilgāka par trim gadiem, mēnešalga ir noteikta vismaz 709 eiro mēnesī.

Vairāk par 2023. gadā paredzēto valsts atbalstu un to, kad pašvaldība šo atbalstu varēs saņemt, lasiet LV portāla skaidrojumā “Valsts atbalsts aprūpētāju atlīdzības palielinājumam salāgots ar minimālās algas pieaugumu”.

Atlīdzības noteikšana ir pašvaldības kompetence, tāpēc par tās apmēru jāuzzina pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas