E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28301
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Kā rīkoties, ja pārmaksāts par administratīvo sodu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2023
Larisa

2020. gada jūlijā man bija jāmaksā administratīvais sods par ceļu satiksmes pārkāpumu, es to samaksāju laikus. Trīs gadus vēlāk, 2022. gada 21. decembrī, maksājot par tehnisko apskati, sods par šo pašu pārkāpumu tika iekļauts tehniskās apskates izmaksās, un man tas bija jāsamaksā, pretējā gadījumā nevarētu iziet pārbaudi. Tātad divas reizes esmu samaksājis vienu un to pašu naudas sodu. Kā man rīkoties, lai noskaidrotu radušos situāciju?

A
atbild:
10. janvārī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Administratīvos sodus par pārkāpumiem ceļu satiksmē piemēro atbilstoši Administratīvās atbildības likumam un Ceļu satiksmes likumam. Sodītajai personai piemērotais naudas sods pilnā apmērā samaksājams ne vēlāk kā viena mēneša laikā no dienas, kad stājies spēkā nolēmums par sodu.

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 264. panta pirmajai daļai valsts budžetā pārmaksāto vai nepareizi iemaksāto naudas soda summu, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtu naudas soda maksātāja iesniegumu, atmaksā Valsts ieņēmumu dienests 15 darbdienu laikā no dienas, kad saņemts tās amatpersonas rakstveida atzinums, kura pieņēmusi lēmumu par naudas soda piemērošanu.

Ievērojot minēto, ja uzskatāt, ka esat veicis naudas soda samaksu divas reizes par vienu un to pašu administratīvo pārkāpumu, jums jāvēršas ar iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestā, pievienojot naudas soda samaksu identificējošus dokumentus (maksājuma uzdevumu, VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” izsniegto maksājuma kvīti). Ja administratīvais sods piemērots ar pašvaldības policijas amatpersonas lēmumu, naudas sodam jābūt ieskaitītam pašvaldības budžetā. Šādā gadījumā jums jāvēršas ar iesniegumu attiecīgajā pašvaldībā.

Iemesli, kādēļ radusies šāda situācija, varētu būt vairāki. Visbiežāk šāda situācija var rasties, ja naudas sods samaksāts nepareizajā kontā vai arī samaksas brīdī nav norādīta/nepareizi norādīta maksājumu identificējošā informācija (piemēram, attiecīgā administratīvā pārkāpuma lēmuma numurs). Tomēr šādā situācijā valsts tehnisko apskati nebūtu iespējams veikt arī iepriekšējos gados, kā arī pēc naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņa beigām nolēmums par sodu būtu nodots piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam. Līdz ar to, iespējams, VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” naudas sods samaksāts par citu administratīvo pārkāpumu.

Aicinu pārliecināties par jums piemērotajiem administratīvajiem sodiem valsts pārvaldes pakalpojumu portāla www.latvija.lv sadaļā “Administratīvo sodu pārbaude un nomaksa”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas