E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28123
Lasīšanai: 2 minūtes

Atbalsts maznodrošinātajiem – likumā, MK noteikumos un pašvaldības saistošajos noteikumos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2022
Dina

Mammai invaliditātes pensija (2. grupa) ir 269 eiro, bet saistībā ar to, ka septembrī tika izmaksāta arī daļa no augusta pensijas, viņa vairs neatbilst trūcīgā statusam. Ņemot vērā pēdējo 3 mēnešu (septembris–novembris) ienākumus, vidējais ienākums bija 274 eiro mēnesī. Viņai piešķīra maznodrošinātā statusu līdz 2023. gada 31. maijam. Ko viņa zaudē, ja tagad viņai vairs nav trūcīgā statuss, bet ir maznodrošinātā statuss?

A
atbild:
19. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredzēti divi pamatpabalsti – garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsts un mājokļa pabalsts. GMI pabalstu maksā cilvēkiem ar ļoti maziem ienākumiem vai vispār bez ienākumiem.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” noteikta mājokļa pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtība un izdevumu pozīciju minimālās normas mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai.

Šai apkures sezonai mājokļa pabalsta aprēķinam mājsaimniecībai GMI sliekšņu summai piemēro koeficientu 3. Palielinājuma rezultātā GMI slieksnis mājokļa pabalsta aprēķinam ir 327 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 228 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Pašvaldības piešķir arī citus pabalstus.

Pašvaldības saistošajos noteikumos nosaka, kurām trūcīgo/maznodrošināto iedzīvotāju grupām tiek sniegta palīdzība un kādā apmērā. Papildu atbalstu pašvaldības paredz šai apkures sezonai.

Ja jūsu mamma saņem sociālo palīdzību, tad ir zināms, kāda palīdzība un kādā apmērā tā bija, pirms ienākumi kļuva lielāki. Līdz ar to varat salīdzināt ar to palīdzību, kāda tiek piešķirta patlaban. Katrā individuālajā situācijā un pašvaldībās tā var atšķirties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas