E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28027
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kam jāatjauno lifts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2022
MĀRĪTE

Dzīvojamo māju apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku biedrība. Mājai ir 4 kāpņu telpas ar 5 stāviem, bet vienai kāpņu telpai ir 6 pilni stāvi un vēl izbūvēti bēniņi, tātad 7 stāvu apjoms. Māja būvēta 1960. gadā, un atbilstoši tālaika būvnoteikumiem 6 stāvu kāpņu telpā tika projektēts un izbūvēts lifts. Pirms aptuveni 4 gadiem lifts tika atzīts par Eiropas standartiem neatbilstošu un noslēgts. Vai dzīvokļu biedrībai kā apsaimniekotājiem nebūtu pienākums parūpēties par esošās inženierkomunikācijas (lifta) atjaunošanu vai jauna lifta ierīkošanu esošā, no strāvas atslēgtā lifta vietā? Turklāt katru mēnesi no dzīvokļu īpašniekiem tiek vākta nauda mājas kapitālajam remontam. Vai šim nolūkam ir vajadzīga citu dzīvokļu īpašnieku piekrišana? Cik procentiem no kopējā īpašnieku skaita ir jāpiekrīt inženierkomunikācijas atjaunošanai, remontam vai jauna lifta izbūvēšanai esošā lifta šahtā?

A
atbild:
09. decembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļu īpašniekiem ir jāsedz nepieciešamie mājas apsaimniekošanas, pārvaldīšanas, remonta un citi izdevumi, kas saistīti ar kopīpašuma apsaimniekošanu. Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka ikvienam dzīvokļa īpašniekam ir pienākums:

  • piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā;
  • segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šī likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā;
  • pildīt dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtos lēmumus u. c.

Tātad dzīvokļu īpašniekiem ir jāsedz inženierkomunikācijas (lifta) atjaunošana vai jauna lifta ierīkošana esošā, no strāvas atslēgtā lifta vietā.

Dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā:

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, – aptaujas veidā (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

Par remontiem, kas veicami mājas labiekārtošanā, ir jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai, un atbilstoši likuma 16. pantam dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šī likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi dzīvokļu īpašnieku kopība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas