E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28013
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Uzturlīdzekļi ir prioritārie maksājumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2022
ARTURS

Sveiki! Man ir jautājums par uzturlīdzekļiem jeb alimentiem. Man ir laulība un divi bērni. Sieva vairs nevēlas ģimeni, esam pašķīrušies, un bērni dzīvo pie viņas. Ja laulība nonāk līdz šķiršanās procesam un uzturlīdzekļiem, kā ir iespējams maksāt, piemēram, 300 eiro, ja alga ir zem 1000 eiro pēc nodokļiem? Ir hipotekārais kredīts uz mana vārda, un pēc rēķinu nomaksas paliek pāri vien 150 eiro pārtikai. Vai tiešām tēvs tiek pakļauts nabadzības riskam līdz bērnu pilngadībai, jo mātei vairs “neko negribas”? Vai ir iespējams, ka viens bērns dzīvo pie mātes, savukārt otrs – pie tēva?

A
atbild:
06. februārī, 2023
Ilona Barkovska
juriste

Katram vecākam ir pienākums uzturēt savu bērnu, un uzturlīdzekļi ir prioritārie maksājumi.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. panta pirmo daļu tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras. Saskaņā ar šā likuma 10. panta pirmo daļu bērnam ir tiesības uz tādiem dzīves apstākļiem un labvēlīgu sociālo vidi, kas nodrošina pilnvērtīgu fizisko un intelektuālo attīstību. Katram bērnam ir jāsaņem atbilstošs uzturs, apģērbs un pajumte.

Kā ir minēts judikatūrā, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesai ir jāizvērtē bērna vajadzības, abu vecāku mantas stāvoklis un spēja maksāt bērna uzturam nepieciešamo summu, kā arī jāsadala nepieciešamā uzturlīdzekļu summa proporcionāli katra vecāka mantiskajam stāvoklim un ieguldījumam bērna uzturēšanā (sk. Senāta 2012. gada 28. septembra spriedumu lietā Nr. SKC-1068, 2012. gada 28. septembra spriedumu lietā Nr. SKC-1024, 2012. gada 25. oktobra spriedumu lietā Nr. SKC-1391).

Līdz ar to vecākam samērā ar viņa spējām un mantas stāvokli ir jāuztur savi bērni.

Vecāki, šķirot laulību, var savstarpēji rakstveidā vienoties par bērnu dzīvesvietu (piemēram, viena bērna dzīvesvieta būs pie mātes, bet otra – pie tēva). Ja labprātīgi vienoties neizdodas, šo jautājumu var norādīt savā prasības pieteikumā par bērna dzīvesvietas noteikšanu, un tas tiks izskatīts un izšķirts tiesas procesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas