E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28011
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kā aprēķina maternitātes un vecāku pabalstu, ja pirms bērna dzimšanas bijis arī bezdarba periods

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2022
Vivita

Labdien! Plānoju otru bērniņu. Pirmajam bērniņam ir 2 gadi un 3 mēneši. Tikko esmu atsākusi darbu, plānoju palikt stāvoklī tuvākajos mēnešos, 8 mēnešus pirms darba gaitu uzsākšanas esmu bijusi bezdarbniece. Kā veidosies mana dekrēta maksājumi?

A
atbild:
11. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu aprēķina no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina: par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darba nespējas lapa B).

Ja 12 mēnešu periodā kādus mēnešus nav darba ienākumu tāpēc, ka persona nav bijusi darba ņēmēja statusā, nav veikusi obligātās iemaksas kā pašnodarbinātais vai atradusies atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas, vidējo algu par šo periodu nosaka 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Līdzīgi aprēķina vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta aprēķinam. Darba ņēmējam tas ir 12 mēnešu periods, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts.

Ja 12 mēnešu periodā kādus mēnešus nav darba ienākumu tāpēc, ka persona nav bijusi darba ņēmēja statusā un nav veikusi obligātās iemaksas kā pašnodarbinātais vai atradusies atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas, tad vidējo algu par šo periodu nosaka 40% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas