E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27982
Lasīšanai: 2 minūtes

Lai piešķirtu maznodrošinātā statusu darbspējas vecumā, jāreģistrējas bezdarbnieka statusā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2022
Rita

Man ir 60 gadi, dzīvoju dziļos laukos, uztura naudu dod bērni: 170 eiro mēnesī. Pašvaldība maznodrošinātas personas statusu atsaka, jo neesmu reģistrēta bezdarbnieka statusam. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
11. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, pašvaldība rīkojas atbilstoši likumam. Maznodrošinātā statuss dod tiesības uz sociālo palīdzību. Lai saņemtu sociālo palīdzību, tās saņēmējam ir arī pienākumi: darbspējas vecumā ir nepieciešams līdzdarboties, lai uzlabotu savu materiālo situāciju. Tāpēc ir noteikts pienākums reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā bezdarbnieka statusā un meklēt darbu.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts:

Personai darbspējīgā vecumā, kura vēlas saņemt sociālās palīdzības pabalstus, izņemot pabalstu krīzes situācijā, vai izziņu par atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam un kura nestrādā, ir pienākums reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā un pildīt bezdarbnieka pienākumus, izņemot gadījumu, kad persona ir:

1) ar invaliditāti, vecuma pensijas saņēmējs vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējs valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamajā vecumā;

2) sieviete grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā, viens no bērna vecākiem bērna kopšanas periodā vai cita persona mājsaimniecībā, kura nodrošina pirmsskolas vecuma bērna kopšanu, aprūpi, pieskatīšanu, ja to objektīvu apstākļu dēļ nav iespējams nodrošināt citādā veidā;

3) viens no bērna ar invaliditāti vecākiem, ja bērns nesaņem piemērotus aprūpes pakalpojumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas