E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27962
Lasīšanai: 2 minūtes

Piekļuve pacienta datiem ir ierobežota

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. novembrī, 2022
Baiba

Labdien!
Vai darba devējam ir pieejama informācija par diagnosticētām psihiskām saslimšanām (depresiju, šizofrēniju u. c.)?
Paldies!

A
atbild:
30. novembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

MK noteikumi Nr. 746 “Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistra izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtība” nosaka personu ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem reģistra esamību Latvijā un paredz, ka par personām, kuras vēršas pēc palīdzības un kurām tiek konstatēti traucējumi, tiek apkopoti statistikas dati, piemēram, cik Latvijā ir depresijas, trauksmes, šizofrēnijas vai demences pacientu, lai varētu plānot pakalpojumu sniegšanu.

Šim reģistram ir ļoti ierobežota piekļuve. Katra persona par sevi var apskatīt datus e-veselībā, savukārt, kas attiecas uz institūcijām, datu pieprasīšanu regulē Pacientu tiesību likuma 10. pants (“Pacienta datu aizsardzība”).

Cilvēkiem ar būtiskiem psihiskiem vai narkoloģiskiem traucējumiem ir ieteicams atturēties no darbošanās reglamentētās vai citādi ierobežotās profesijās, jo tiem nebūs iespējams saņemt ieroču nēsāšanas atļauju, kļūt par lidmašīnu pilotiem vai vilcienu vadītājiem. Līdz 2021. gada 31. decembrim Apsardzes darbības likuma 15. panta 8. punkts noteica, ka apsardzes sertifikātu neizsniedz personai, kurai diagnosticēti psihiski traucējumi, alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarība vai uzvedības traucējumi. Šī norma tika apstrīdēta Satversmes tiesā, līdz ar to no 2022. gada 1. janvāra šis ierobežojums ir izteikts jaunā redakcijā, paredzot individuālu izvērtējumu. Sertifikāts netiek izsniegts, ja personai ir diagnosticētas medicīniskās pretindikācijas, kas dod pamatu apšaubīt tās spēju veikt apsardzes darbību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas