E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27873
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Parādsaistību piedziņas noilgums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2022
Andis

2017. gadā saņēmu vēstuli par parādu piedziņu, kurā bija “Rīgas satiksmes” informācija par 2006. un 2014. gadā pārāk ilgi novietotajiem auto, – tātad sods (kā viņi apgalvo, tā bija otra vēstule, kuru es saņēmu). Pirmā esot sūtīta 2016. gadā, taču nekad to neesmu saņēmis. Apzinos, ka varbūt esmu par sodiem aizmirsis, tāpēc visu noskaidroju un palūdzu, lai atsūta informāciju. Kad iepazinos ar atkārtoti pievienoto informāciju e-pastā, konstatēju, ka jau 2016. gadā ir bijis ziņojums par parādu piedziņu. Nolēmu, ka samaksāšu sodu, kas bija izrakstīts 2016. gadā. Aizsūtīju ziņu, ka samaksāju sodu. Kādu laiku bija miers. Tagad, 2022. gadā, atkal saņemu paziņojumus, ka neesmu visu nomaksājis. Kad 2017. gadā saņēmu paziņojumu, esmu cilvēks, kuram nepatīk parādi, uzreiz gandrīz visu samaksāju. Ja 2016. gadā būtu saņēmis vēstuli par parādu, noteikti būtu jau tad samaksājis. Šobrīd liekas, ka tā ir “ķeršana uz muļķi” un no manis grib piedzīt papildu summu. Es negribu maksāt papildu 2 x 10 eiro, kuri jāmaksā par pirmo parādu piedziņas vēstuli, kuru nekad neesmu saņēmis. Kā man rīkoties? Kas var notikt, ja nesamaksāju?

A
atbild:
23. novembrī, 2022

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Parādu piedziņas procesā ir jāņem vērā arī Komerclikuma 406. pantā noteiktais saistību noilguma termiņš – 3 gadi.

Kā tas izriet no jautājuma, jūs atzināt parādsaistību esību un 2016. gadā samaksājāt parādu, tādējādi Civillikuma 1906. panta izpratnē noilgums ir pārtraukts, ja tā tecējuma laikā parādnieks kaut kādā kārtā atzīst kreditora prasību.

Līdz ar to attiecībā uz citiem prasījumiem, kas izriet no Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumiem Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”, noilguma termiņa skaitījums var tikt uzsākts no pēdējām kreditora vai parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzēja veiktajām darbībām (atgādinājumiem par parādu). Kā saprotams no jautājumā minētā, šādas darbības tika veiktas 2017. gadā.

Ja kreditors vai parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs laika periodā no 2017. gada līdz 2022. gadam nav pārtraucis noilguma tecējumu (nav saņemts atgādinājums) parādsaistībām, kas minētas jautājumā, tad ir iestājies noilguma termiņš un parādsaistības nav atlīdzināmas.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas