E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27853
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai zemes nomas maksa atšķiras, ja būves īpašnieks veic saimniecisko darbību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2022
Sanita

Sveiki! Vai zemes nomas gada maksa atšķiras, ja ēkas īpašnieks veic saimniecisko darbību ēkā, kas atrodas uz viņam nepiederošas zemes? Paldies!

A
atbild:
17. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2022. gada jauns regulējums pārveido līdzšinējās piespiedu nomas attiecības par likumiskajām zemes lietošanas tiesībām par maksu un nosaka vienotu regulējumu visiem dalītā īpašuma gadījumiem, neatkarīgi no tā izveidošanās tiesiskā pamata. Līdz šim to noteica dažādi tiesību akti.

2022. gada janvārī sākās piespiedu nomas reforma, kurā dalītā īpašuma gadījumos notiek pāreja uz zemes likumiskās lietošanas maksu 4% gadā, aizstājot līdzšinējos, dažādos tiesību aktos regulētos, atšķirīgos piespiedu nomas maksājumus. Likumiskās lietošanas maksa ir 4% no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāka par 50 eiro gadā.

Jaunajam regulējumam ir noteikts pārejas periods – likumiskās lietošanas maksa 4% apmērā, ņemot vērā situāciju, maksājama jau no 2022. gada vai 2023. gada, vai 2024. gada.

To nosaka grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”.

Citas personas zemes lietošanas regulējumā nav norādes uz to, ka nomas maksa nosakāma atšķirīgā apmērā, ja būves īpašnieks tajā veic saimniecisko darbību.

Līdz šim dalītā īpašumā iesaistītās personas pašas vienojās par nomas attiecību saturu (nomas maksu un blakus noteikumiem, kā arī atsevišķos gadījumos – nomas priekšmetu). Ja puses pašas nespēja panākt vienošanos, strīdu izšķīra tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas