E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27814
Lasīšanai: 4 minūtes

Vecāku pabalsta nenododamo daļu varēs izmantot līdz bērna 8 gadu vecumam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2022
Ginta

Labdien! Pēc Saeimas 15. septembra grozījumiem likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteikts, ka vismaz divus kalendāros mēnešus ilgs vecāku pabalsta periods obligāti jāizmanto otram vecākam, kas ir noteikta kā nenododamā daļa. Mūsu gadījumā tēvam nav iespējams doties bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai tas nozīmē, ka man kā mātei bērna kopšanas atvaļinājums samazinās par diviem mēnešiem? Ar pirmo bērnu mājās pavadīju līdz bērna 18 (pusotrs gads) mēnešu vecumam, par šo laiku katru mēnesi saņemot vecāku pabalstu. Pēc jaunā regulējuma sanāk, ka gadījumā, ja tēvs nevar vai nevēlas doties bērna kopšanas atvaļinājumā, māte ar bērnu mājās varēs pavadīt tikai līdz bērna 16 (1,4 gadi) mēnešu vecumam, par to saņemot pabalstu. Vai, ja māte vēlēsies ilgāk palikt mājās ar mazuli, pēc bērna 16 mēnešu vecuma sasniegšanas vairs nesaņems vecāku pabalstu?

A
atbild:
21. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības pabalstu” ir veikti, Latvijai pārņemot Eiropas Savienības Direktīvā 2019/1158 par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem noteikto, tai skaitā par otra vecāka iesaisti bērna kopšanā un aprūpē.

Vecāku pabalsta nenododamā daļa tiek iekļauta kopējā vecāku pabalsta izmaksas periodā. Direktīva to nenoteica, bet Latvija izdarīja – kopējo vecāku pabalsta izmaksas periodu, salīdzinot ar pašreizējo, pagarināja par vienu mēnesi. Otrs vecāks var atlikt vecāku pabalsta nenododamās daļas izmantošanu līdz bērna astoņu gadu vecumam.

Grozījumi likuma 10.4 pantā no 2023. gada paredz:

(4) Bērna kopšanai par vienu un to pašu bērnu ir tiesības izvēlēties kopējo periodu vecāku pabalsta saņemšanai, ko veido vecāku pabalsts un vecāku pabalsta nenododamā daļa, kas katram vecākam pienākas divus kalendāra mēnešus. Ir iespējams izvēlēties vienu no šādiem pabalsta saņemšanas periodiem:

1) 19 mēneši, no kuriem 15 mēnešus no bērna piedzimšanas dienas var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz pusotra gada vecumu, bet nenododamo daļu, kas pienākas divus kalendāra mēnešus vienam vecākam, katrs no vecākiem var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu;

2) 13 mēneši, no kuriem deviņus mēnešus no bērna piedzimšanas dienas var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz viena gada vecumu, bet nenododamo daļu, kas pienākas divus kalendāra mēnešus vienam vecākam, katrs no vecākiem var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.

(42) Izvēloties šī panta ceturtajā daļā noteikto kopējo pabalsta periodu, ņem vērā šādus nosacījumus:

1) katram no bērna vecākiem līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu, ir tiesības uz vismaz divus kalendāra mēnešus ilgu vecāku pabalsta nenododamo daļu no šī panta ceturtajā daļā minētā perioda, kuru nevar izmantot otrs vecāks. Minētais laika periods var sakrist abiem vecākiem. Šādā gadījumā abi vecāki saņem vecāku pabalstu vienlaikus;

2) ja bērnam nav atzīta vai noteikta paternitāte, otrs vecāks ir miris, otram vecākam ir atņemtas vai pārtrauktas aizgādības tiesības, tad tam vecākam, kurš bērnu kopj un audzina, ir tiesības izmantot otram vecākam domāto nenododamo pabalsta daļu divus kalendāra mēnešus līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu, ja šī pabalsta daļa nav jau piešķirta citai personai un izmantota.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas