E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27781
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Personas datu izpaušana trešajām personām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2022
Agnese

Saņēmu jautājumu sociālajos tīklos no nepazīstama cilvēka, kurš vēlas iegādāties manas automašīnas valsts numura zīmi. Vēlos noskaidrot, kā šis cilvēks ir ieguvis manus datus, jo ne auto, ne numura zīme nav publiski pieejami interneta vidē. Vai kāda iestāde ir tiesīga izpaust šādu informāciju par privātpersonu?

A
atbild:
22. novembrī, 2022

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās ES dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679. Ņemot vērā datu apstrādes tiesiskos pamatus (Regulas 6. pants), iestādēm, kas veic jūsu personas datu apstrādi saistībā ar transportlīdzekļa reģistrāciju (numura zīmes dati), nav pamata izpaust šīs ziņas fiziskām personām (kurām nav pamata šādus datus apstrādāt). Tā kā jautājumā ir minēts, ka jūsu auto numura zīme sociālajos tīklos nav publiskota (kas ļautu citām personām jūs identificēt kontekstā ar minēto auto reģistrācijas numura zīmi), jums ir iespējas noskaidrot, kādā veidā persona, kura vēlas atpirkt auto numura zīmi, ir ieguvusi datus, ka šī numura zīme jums pieder. Iespējams, konkrētā persona šādas ziņas ir ieguvusi no draugiem, paziņām utt. un vēršas pie jums ar minēto jautājumu, jo tas ir vienīgais veids, kā persona ar jums var sazināties.

Attiecībā uz sociālo tīklošanos Regulas tvērums nav piemērojams, jo tiek prezumēts, ka sociālā tīklošanās tiek veikta personīgajām un mājsaimniecības vajadzībām.

Ir maz ticams, ka kāda iestāde (vai tās darbinieks) būtu veikusi jūsu datu nesankcionētu nodošanu trešajām personām.

Ņemot vērā iegūto informāciju (par personas datu izcelsmi), kā arī, ja ir notikusi datu izpaušana situācijās, kurām ir piemērojams Regulas tiesiskais regulējums, jums ir tiesības ziņot par šo gadījumu Datu valsts inspekcijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas