E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27749
Lasīšanai: 2 minūtes

Vecākam ir jāmaksā tā uzturlīdzekļu summa, kas ir norādīta vienošanās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. novembrī, 2022
Laura

Labdien! Pēc mēneša tiks šķirta laulība pie notāra. Ir nepilngadīgs bērns. Esam vienojušies par uzturlīdzekļu summu 450 eiro apmērā. Vīrs piekrīt maksāt šo summu, bet ne līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai. Tomēr viņš pie notāra parakstīs vienošanos. Vienošanās netiks norādīts termiņš, cik ilgi tiks maksāta minētā summa. Vai gadījumā, ja kādā brīdī vīrs sāks maksāt mazāku summu, varēšu no viņa piedzīt visus 450 eiro? Vai ir atsevišķi jāvēršas tiesā vai varu to darīt caur tiesu izpildītāju? Vīra darbavieta nav Latvijā, viņš strādā ES valstī.

A
atbild:
05. decembrī, 2022

Ja puses pie zvērināta notāra paraksta vienošanos par laulības šķiršanu, kurā tiek noteikta uzturlīdzekļu summa, tad bērna vecākam šī saistība ir jāpilda vienošanās norādītajā apmērā.

Ja bērna vecāks nepilda uzņemto saistību, nemaksā uzturlīdzekļus norādītajā apjomā vai maksā tos mazākā apmērā, otram vecākam ir jāvēršas tiesā par nesamaksāto uzturlīdzekļu piedziņu. Tiesa ar spriedumu pasludina, ka bērna vecākam ir jāsedz šis parāds, norādot termiņu, kad saistību var izpildīt brīvprātīgi. Ja saistība netiek izpildīta, ir jāvēršas tiesā pēc izpildu raksta un tad pie zvērināta tiesu izpildītāja, kurš uzsāk piespiedu piedziņas procesu. Zvērinātam tiesu izpildītājam ir jānorāda visa zināmā informācija par viņa darba vietu, īpašumu, kontiem bankās u. c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas