E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27650
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Ārstējošais ārsts ārzemēs var izsniegt darbnespējas lapu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2022
Inese

Dodos uz cilmes šūnu procedūru gūžai Īrijā. Kā es varu saņemt darbnespējas lapu? Ārsts apgalvo, ka var izsniegt darbnespējas lapu tikai tad, ja ārstējos Latvijā.

A
atbild:
01. novembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Ja plānojat veikt medicīniskās procedūras un ārstēšanu ārpus Latvijas, šajā gadījumā darbnespējas lapu izsniegs ārstējošais ārsts ārvalstī, kurā notiks ārstēšana.

Ņemot vērā regulu, kas paredz sociālā nodrošinājuma sistēmu piemērošanu darbiniekiem, pašnodarbinātām personām un viņu ģimenēm, kas pārvietojas Kopienā, katrā konkrētajā ārvalstī ir noteikta sava kārtība, kāds dokuments apliecina personas pārejošu darbnespēju un ir pamatā slimības pabalsta piešķiršanai. ES dalībvalstīs kārtība noteikta atbilstoši pašlaik spēkā esošajai Regulai (EK) Nr. 1408/71.

Ja darba tiesiskās attiecības jums ir Latvijā, tad tā ir kompetentā valsts, kas ir atbildīga par slimības pabalsta izmaksu. Ārstam ir jāaizpilda veidlapa E116, kas ir pārejošu darbnespēju ES/EEZ dalībvalstīs apstiprinošs dokuments. Veidlapu E116 varat iesniegt jebkurā VSAA (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras) nodaļā. Ja dokumentus slimības pabalsta pieprasīšanai iesniegsiet Latvijā, tad papildu ārsta aizpildītajai veidlapai E116 ir jāiesniedz arī iesniegums. VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļa izskata saņemtos dokumentus.  

Aicinātu jūs vērsties VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļā, lai varētu rast detalizētāku risinājumu konkrētajā jautājumā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas