E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27619
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzteikuma atsaukuma termiņš

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2022
Ilze

Labdien!
Darba devējs atsauca uzteikumu un lūdza darbiniekam 15 dienu laikā dot atbildi, vai viņš piekrīt vai nepiekrīt uzteikuma atsaukumam. Kurā likumā ir noteikts 15 dienu termiņš? Vai tas var būt arī ilgāks, piemēram, mēnesis?

A
atbild:
26. oktobrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devēja uzteikuma termiņus nosaka Darba likuma 103. panta pirmā daļa:

  • nekavējoties – ja darba līgums tiek uzteikts šī likuma 101. panta pirmās daļas 2., 4. vai 7. punktā noteiktajos gadījumos;
  • 10 dienas – ja darba līgums tiek uzteikts šī likuma 101. panta pirmās daļas 1., 3., 5. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos;
  • viens mēnesis – ja darba līgums tiek uzteikts šī likuma 101. panta pirmās daļas 6., 8., 9. vai 10. punktā noteiktajos gadījumos;
  • divi mēneši – ja darba līgums tiek uzteikts šī likuma 101. panta pirmās daļas 8., 9., vai 11. punktā noteiktajos gadījumos darbiniekam, kurš atzīts par personu ar invaliditāti.

Savukārt tiesības atsaukt darba devēja uzteikumu atbilstoši Darba likuma 103. panta trešajai daļai, ja tādas nav noteiktas darba koplīgumā vai darba līgumā, nosaka darbinieks.

Likumā nav noteikts konkrēts termiņš, kādā darbiniekam, ja tas piekrīt vai nepiekrīt, ir jāatbild uz darba devēja uzteikuma atsaukšanu. Tādējādi primāri informācija par darba devēja uzteikuma atsaukšanas termiņu būtu meklējama darba līgumā vai darba koplīgumā, ja tāds ir noslēgts. Ja vienā no šiem dokumentiem darba devēja uzteikuma atsaukšanas termiņš ir norādīts, tad darbiniekam ar to ir jārēķinās un norādītajā laikā jāsniedz sava atbilde.

Ja šāds darba devēja uzteikuma termiņš nav norādīts, tad darbinieks ir aicināts ievērot darba devēja noteikto termiņu vai vienoties par citu, abām pusēm pieņemamu termiņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas