E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27609
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Satiksmes negadījumā cietušajam atlīdzības apmēru nosaka likums un MK noteikumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2022
Mārtiņš

Sveiki! Cietu CSNg, kļuvu gulošs, īpaši kopjams 1. grupas invalīds. Sarkanais Krusts man nodrošina kopēju 64 stundas mēnesī. Man ar to nepietiek. Vai man ir tiesības piesaistīt vēl vienu aprūpētāju par apdrošināšanas kompānijas līdzekļiem? Cik stundas viņu varētu nodarbināt un kāda būtu stundas likme? Paldies!

A
atbild:
26. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā (OCTA likumā) ir noteikts, kuri ceļu satiksmes negadījumā personai nodarītie zaudējumi ir materiālie zaudējumi (mantiskie), kuri – nemateriālie (morālais kaitējums). Apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem un nemateriālajiem zaudējumiem nosaka Ministru kabinets.

Materiālo zaudējumu apmēru un aprēķināšanas kārtību paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 1108 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem”.

Nemateriālo zaudējumu apmēru un aprēķināšanas kārtību nosaka atsevišķi Ministru kabineta noteikumi Nr. 340 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem”.

Cietušajam atlīdzina faktiskos un dokumentāri apliecinātos saprātīgos aprūpes un kopšanas izdevumus, ja tie ir pamatoti. Vai tiks atlīdzināti izdevumi vēl vienam aprūpētājam, izdevumi par vairāk aprūpes stundām, – par to jāvaicā apdrošinātājam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas