E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27608
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Ceļu satiksmes negadījumā nodarītos zaudējumus paredz likums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2022
Mārtiņš

Sveiki! Cietu CSNg, kā rezultātā kļuvu gulošs, īpaši kopjams 1. grupas invalīds. Vai apdrošināšanas kompānijai ir jāatmaksā izdevumi, kas rodas sociālās dzīves nodrošināšanai (vešana pie zobārsta, uz veikalu, kino, teātri utt.)? Paldies!

A
atbild:
25. oktobrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 19. pantam nodarītie zaudējumi iedalāmi divās daļās:

Materiālie zaudējumi – saistīti ar cietušā ārstēšanu, pārejošu darbnespēju (piemēram, VSAA apmaksā slimības lapu, bet pēc tam šos līdzekļus VSAA atmaksā apdrošinātājs vai Garantijas fonds), darbspēju zaudējumu, nāvi.

Apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem un nemateriālajiem zaudējumiem nosaka Ministru kabinets.

Materiālo zaudējumu apmēru un aprēķināšanas kārtību paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 1108 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem”.

Nemateriālie zaudējumi – saistīti ar sāpēm un garīgām ciešanām saistībā ar cietušā fizisku traumu, sakropļojumu, invaliditāti, apgādnieka, apgādājamā vai laulātā nāvi, apgādnieka, apgādājamā vai laulātā 1. grupas invaliditāti (šo zaudējumu apmēru un aprēķināšanas kārtību nosaka atsevišķi Ministru kabineta noteikumi Nr. 340 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem”).

Zaudējumi saistībā ar cietušās personas ārstēšanu ir uzskaitīti likuma 20. pantā, un tie ir izdevumi, kas saistīti ar neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes sniegto palīdzību cietušajai personai, cietušās personas nogādāšanu, ievietošanu, uzturēšanu, diagnostiku, ārstēšanu un rehabilitāciju ārstniecības un medicīniskās rehabilitācijas iestādē (ieskaitot ceļa izdevumus, apmeklējot ārstniecības vai medicīniskās rehabilitācijas iestādi), cietušās personas kopšanu, ārstniecisko līdzekļu iegādi, ārstniecisko uzturu, ārstēšanos mājas apstākļos (ieskaitot ceļa izdevumus, apmeklējot ārstniecības vai medicīniskās rehabilitācijas iestādi), kā arī protezēšanu, endoprotezēšanu un tehnisko palīglīdzekļu iegādi vai nomu.

Aicinu jūs vērsties savas pašvaldības sociālajā dienestā, lai saņemtu informāciju par asistenta pakalpojuma un pavadoņa pakalpojuma nodrošināšanu pašvaldībā personām ar invaliditāti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas