E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27600
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Izdevumos var norādīt ar saimniecisko darbību tieši saistītos izdevumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2022
Jolanta

Labdien! Esmu saimnieciskās darbības veicēja. Šobrīd darbības veikšanai izmantoju personīgo mobilo telefonu, auto un dzīvesvietu, no tā izdevumos norakstot vien daļējas mobilā telefona rēķina un degvielas izmaksas. Lai iekārtotu ērtāku darbavietu, kur glabāt izejvielas un dokumentāciju, plānoju iegādāties mēbeli, kā arī, lai sekmētu produktu mārketingu un atpazīstamību sociālajos tīklos, man nepieciešams jauns mobilais telefons kvalitatīvāku fotoattēlu uzņemšanai, sociālo tīklu satura veidošanai. Vai mēbeles un mobilais telefons ir klasificējamas kā iekārtas līdz 1000 eiro un norakstāmas 100% izdevumos? Paldies par atbildi!

A
atbild:
31. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējs kā izdevumus var norādīt visus ar saimniecisko darbību tieši saistītos izdevumus, bet nevar atzīt tādus izdevumus, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību. Izdevumi par materiāliem, izejvielām, degvielu, telefonu, internetu, īpašuma nomas maksājumi un jebkuri citi, kas saistīti ar saimniecisko darbību un bez kuriem nevar veikt saimniecisko darbību, ir attiecināmi uz saimnieciskās darbības izdevumiem.

Izdevumos, ja tie saistīti ar ienākuma gūšanu no saimnieciskās darbības, ieskaita izdevumus par inventāru, kura vērtība nepārsniedz 1000 eiro. Ieņēmumu un izdevumu uzskaitījums apliekamā ienākuma noteikšanai izklāstīts Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā  “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no saimnieciskās darbības ienākuma”.

Pamatlīdzekļu nolietojumu un atsevišķus saimnieciskās darbības izdevumu veidus nosaka atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.5 pantā un Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” noteiktajām prasībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas