E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27580
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bērna kopšanas atvaļinājumu var pārtraukt agrāk

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2022
Anita

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, kas ir līdz bērna viena gada un desmit mēnešu vecumam (priekšlaikus dzimis bērns, tāpēc vairāk nekā četri mēneši būs bez pabalstiem). Vai varu, bērnam sasniedzot pusotra gada vecumu, oficiāli strādāt citā uzņēmumā, nevis atgriezties iepriekšējā darbavietā, un strādāt tur līdz brīdim, kad būs jāatgriežas iepriekšējā darbavietā? Vai var uz četriem mēnešiem izņemt algas nodokļa grāmatiņu no iepriekšējās darbavietas, neko nesaskaņojot, ja darba līgumā nav punkta, kas regulē darbu apvienošanu?

A
atbild:
24. oktobrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Neviens normatīvais akts neaizliedz bērna kopšanas atvaļinājumā esošam darbiniekam, vienojoties ar darba devēju, to pārtraukt agrāk un atgriezties darbā. Darba likuma 156. panta piektā daļa paredz, ka darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai.

Par objektīviem apstākļiem ir atzīstami jebkuri apstākļi, kas darbiniekam neļauj turpināt izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu. Naudas līdzekļu neesamība ir objektīvs apstāklis, turklāt darbiniekam tas nav iesniegumā jānorāda.

Ja darba līgums neuzliek pienākumu darbiniekam informēt darba devēju par blakus darba uzsākšanu, tad darbinieks ir tiesīgs slēgt darba līgumu ar citu darba devēju. Algas nodokļa grāmatiņas iesniegšana citam darba devējam nav jāsaskaņo.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas