E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27570
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā atzīt paternitāti, ja tēvs nevar ierasties Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2022
Inga.

Labdien! Bērnam dzimšanas apliecībā nav ieraksta par tēvu, jo tēvs atrodas citā valstī un nevar ierasties Latvijā, un viņam netiek izsniegta vīza. Kā šādā gadījumā tēvu var ierakstīt bērna dzimšanas apliecībā?

A
atbild:
26. oktobrī, 2022

Ziņas par tēvu bērna dzimšanas reģistrācijas dokumentos var ierakstīt, iesniedzot dzimtsarakstu nodaļā vecāku kopīgu paternitātes atzīšanas iesniegumu vai pamatojoties uz tiesas spriedumu par paternitātes noteikšanu vai paternitātes fakta konstatēšanu (Civillikuma 146. un turpmākie panti).

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35. panta otrā daļa paredz, ka kopēju paternitātes atzīšanas iesniegumu un citus dokumentus, kas apliecina Civillikumā paredzēto personu piekrišanu paternitātes atzīšanai, bērna vecāki iesniedz dzimtsarakstu iestādei. Paternitātes atzīšanas iesniegumu var iesniegt viens no vecākiem, ja klāt neesošā tēva vai mātes paraksta īstumu paternitātes atzīšanas iesniegumā apliecinājusi dzimtsarakstu iestādes amatpersona, zvērināts notārs, bāriņtiesa vai karjeras konsulārā amatpersona.

Jūsu gadījumā tas varētu nozīmēt, ka bērna tēvam savā mītnes valstī jāvēršas pie zvērināta notāra un jānoformē paternitātes atzīšanas iesniegums, kurā jābūt norādītām ziņām gan par bērnu, gan bērna māti. Notariāli apliecinātais iesniegums ir jānodod jums, un jūs varat vērsties dzimtsarakstu nodaļā ar iesniegumu par paternitātes atzīšanu. Ja dokuments ir sagatavots svešvalodā, pirms iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā ir jānodrošina tā tulkojums latviešu valodā.

Ja paternitāte tiek atzīta bērnam, kurš vecāks par 12 gadiem, arī bērnam jāierodas dzimtsarakstu nodaļā, lai rakstiski apstiprinātu piekrišanu paternitātes atzīšanai.

Paternitātes atzīšanas iesnieguma forma ir pieejama Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 14. pielikumā “Paternitātes atzīšanas iesniegums”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas