E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27538
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pirmsskolas skolotājam nepieciešamā izglītība un profesionālā kvalifikācija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2022
Marina Semjonova

Labdien! Gribēju precizēt, vai man ir tiesības strādāt pirmsskolas izglītības iestādē par pirmsskolas skolotāju? Mana izglītība – humanitāro zinātņu bakalaura grāds filoloģijā ar tiesībām strādāt vidējās izglītības skolotāja profesijā. Gaidīšu atbildi!

A
atbild:
27. oktobrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Atbilstoši Izglītības likuma 48. pantā noteiktajam par pedagogu var strādāt persona, kura ieguvusi vai iegūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām.

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 5. punktā noteikts, ka par vispārējās izglītības pirmsskolas pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība un profesionālā kvalifikācija atbilst vienai no šīm prasībām:

5.1. augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un pirmsskolas skolotāja kvalifikācija;

5.2. augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un sākumizglītības skolotāja kvalifikācija;

5.3. augstākā izglītība pedagoģijā un apgūta šo noteikumu 21.3. apakšpunktā noteiktā profesionālās kompetences pilnveides programma pirmsskolas saturā un didaktikā.

Tā kā Jūs esat ieguvusi augstāko izglītību un humanitāro zinātņu bakalaura grādu filoloģijā, bet neesat ieguvusi ne pirmsskolas, ne sākumizglītības skolotāja kvalifikāciju, Jums atbilstoši minēto noteikumu 5.1. punktā noteiktajam jāiegūst pirmsskolas skolotāja kvalifikācija.

Vienlaikus nevar pirmšķietami noraidīt iespēju, ka Jūsu iegūtā izglītība varētu atbilst minēto noteikumu 5.3. punktā noteiktajam. Tomēr šajā gadījumā ir nepieciešams Jūsu augstākās izglītības dokumenta, tostarp diploma pielikuma, kompetents izvērtējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas