E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27506
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pirmsskolas skolotāja tiesības uz vietu bērnam pirmsskolas izglītības iestādē ārpus rindas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2022
Kristīna

Labdien! Esmu pirmsskolas izglītības iestādes skolotāja, tagad atrodos dekrētā. Vai pēc pusotra gada, kad es atgriezīšos darbā, varēšu tajā pašā bērnudārzā iekārtot savu meitu bez rindas? Paldies!

A
atbild:
27. oktobrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Darba likuma 154. pantā “Grūtniecības un dzemdību atvaļinājums” noteikts, ka šo atvaļinājumu neieskaita ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā un sievietei, kura to izmanto, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Savukārt minētā likuma 156. pantā “Bērna kopšanas atvaļinājums” noteikts, ka laiku, kuru darbinieks pavada bērna kopšanas atvaļinājumā, ieskaita kopējā darba stāžā un darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs.

Tātad atrašanās grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un bērna kopšanas atvaļinājumā nemaina Jūsu darba tiesiskās attiecības ar darba devēju, konkrētajā gadījumā – ar pirmsskolas izglītības iestādi.

Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmās daļas norma nosaka, ka pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā. No Jūsu minētā noprotams, ka atbilstoši pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajam Jūsu kā pirmsskolas skolotāja bērns ir nodrošināms ar vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē ārpus kārtas. Tādā gadījumā arī pēc atgriešanās darbā pirmsskolas izglītības iestādē, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, šī norma uz Jums attieksies tieši tāpat kā pašlaik.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas