E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27505
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Dalība kooperatīvajā sabiedrībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2022
Gints

Labdien! Esmu valdes loceklis no GĪKS Kadaga 2. Ciema padome noslēdza līgumu ar kooperatīvu par zemes izpirkšanu no pašvaldības. Katram kooperatīva biedram pēc esošās garāžas kvadratūras tika aprēķināta summa, kas jāsamaksā, lai attiecīgi norēķinātos par zemi. Vai likuma normas pret GĪKS biedriem būtu identiskas, ja netiktu veikta atzīme zemesgrāmatā par domājamās daļas piederību, tā vietā noslēdzot tikai garāžas Nr. X lietošanas līgumu ar kooperatīvu? Kāds būtu jurista ieteikums šajā situācijā?

A
atbild:
01. novembrī, 2022

Kooperatīvo sabiedrību darbību Latvijā reglamentē Kooperatīvo sabiedrību likums. Dalība kooperatīvajā sabiedrībā biedram tiek realizēta ar pajām. Paja ir biedra ieguldījuma daļa sabiedrības pamatkapitālā (likuma 24. panta 1. daļa).

Var pastāvēt divi īpašumtiesību (uz zemes un garāžu īpašumiem) modeļi:

  • sabiedrības biedram pieder domājamās vai reālās daļas uz konkrētu zemes īpašumu (ar īpašumtiesību reģistrāciju zemesgrāmatā);
  • sabiedrības biedram pieder noteikts (proporcionāls) paju skaits. Tādējādi sabiedrības biedrs kļūst par sabiedrības dalībnieku. Īpašumtiesības uz zemes un garāžas īpašumiem šādā gadījumā tiek reģistrētas uz GĪKS un biedram tiek piešķirtas tikai kopīpašuma lietošanas tiesības (slēdzot atbilstošu kopīpašuma individuālās lietošanas tiesību līgumu).

Vērtējot situāciju no sabiedrības biedra interešu aizsardzības viedokļa, īpašumtiesību reģistrācija zemesgrāmatā (uz domājamām vai reālajām daļām) ir drošāks biedra tiesību aizsardzības instruments nekā nomas tiesību piešķiršana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas