E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27483
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņas pie izpildītāja izbeigšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2022
Ginta

Labdien! Mani interesē jautājums par uzturlīdzekļu parādu. Vai ir iespējams kaut kā citādi maksāt parādu, nemaksājot likumiskos procentus tiesu izpildītājam? Maksājot noteiktu summu katru mēnesi, liela summa aizplūst tiesu izpildītājam, kas faktiski varētu tikt atskaitīta no parāda summas. Vai tiešām līdz parāda summas dzēšanai būs jāmaksā noteikti procenti tiesu izpildītājam? Kur meklēt padomus?

A
atbild:
08. novembrī, 2022

Ja uzturlīdzekļu piedziņa notiek caur zvērinātu tiesu izpildītāju, tad parādniekam ir jāsedz gan parāds, gan zvērināta tiesu izpildītāja izmaksas un likumiskie procenti. Zvērinātais tiesu izpildītājs uzsāk piedziņas lietu, kad parādnieks neveic savas saistības labprātīgi, tas ir, nemaksā uzturlīdzekļus pats.

Ja uzturlīdzekļu parāds ir Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai, tad Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta septītā un astotā daļa nosaka, ka fonda administrācija, pieņemot lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda, vienlaikus:

  1. uzliek par pienākumu parādniekam veikt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus fondā;
  2. brīdina parādnieku par administratīvā akta piespiedu izpildi;
  3. informē parādnieku par iespēju noslēgt ar fonda administrāciju vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu maksājumus fonda administrācijai.

Ja parādnieks lēmumu nepilda labprātīgi vai nav noslēdzis ar fonda administrāciju vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu maksājumus fonda administrācijai, fonda administrācija Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā sagatavo izpildrīkojumu un iesniedz to izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

Tas nozīmē, ka pirmām kārtām ir jāsazinās ar zvērinātu tiesu izpildītāju un jāsedz uzturlīdzekļu parāds ar visām papildu izmaksām, lai piespiedu piedziņas lieta tiktu izbeigta.

Pilnībā dzēšot parādu, ir iespējams noslēgt vienošanos ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju vai sākt maksāt uzturlīdzekļus bērna vecākam, ar kuru bērns dzīvo ikdienā, noslēdzot vienošanos par uzturlīdzekļiem. Tādā gadījumā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu (vecākiem pašiem ir jāinformē Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija par faktu, ka uzturlīdzekļi tiek maksāti patstāvīgi).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas