E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27481
Lasīšanai: 2 minūtes

Valsts pabalstu izmaksas termiņš bērna kopšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2022
Jelena

Labdien! Vai bērna kopšanas atvaļinājumu un pabalstu var pagarināt, ja ir aizritējis pusotrs gads un bērnam nav vietas bērnudārzā? BKA ir piešķirts līdz 2023. gada februāra beigām, savukārt izmaksas līdz pusotra gada vecumam – 2022. gada novembra beigām.

A
atbild:
13. oktobrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Valsts sociālie pabalsti – bērna kopšanas pabalsts un vecāku pabalsts (nodarbinātam vecākam) – tiek piešķirti atbilstoši tiesību aktos noteiktajam laikam un, vecākam izvēloties vienu no diviem iespējamajiem periodiem, par kuru VSAA tiek prasīta pabalsta izmaksa. Tiesību akti neparedz iespēju pagarināt šo pabalstu izmaksas termiņu.

Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs, un arī par to likumā ir noteikts maksimālais laiks, kuru vecāks var izmantot – pusotrs gads –, līdz bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.

Situācija, kuru izklāstāt jautājumā, ir izveidojusies divu tiesību normu atšķirību dēļ. Proti, valsts pabalsti bērna vecākam tiek izmaksāti līdz bērna pusotra gada vecumam. Savukārt darba devējs pēc darbinieka lūguma piešķir bērna kopšanas atvaļinājumu uz laiku līdz pusotram gadam. Tā kā BKA tiek piešķirts pēc dzemdību atvaļinājuma beigām, t. i., parasti 70 dienas pēc bērna dzimšanas, BKA sākums nesakrīt ar bērna bioloģisko vecumu (bērnam jau ir 2 mēneši). Rezultātā izveidojas laiks, kad vecāks nesaņem iepriekš minētos valsts pabalstus, taču var izmantot BKA, ja darba devējam to ir pieprasījis uz pusotru gadu.

Jums ir iespēja:

  • algot aukli vai meklēt iespēju bērnu pieņemt privātā bērnudārzā (saņemot pašvaldības līdzfinansējumu pakalpojumu apmaksai);
  • rakstveidā lūgt darba devējam atgriezties darbā agrāk, nekā bijāt lūgusi, prasot BKA.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas