E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27476
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā rēķina pabalstus, ja vidējās iemaksu algas noteikšanas perioda daļā nav darba ienākumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2022
Nensija

Labdien! Vēlos noskaidrot par bērna kopšanas pabalstu. To aprēķina pēc 12 nostrādātiem mēnešiem. Tā kā sāku strādāt 2021. gada 1. septembrī un bērna kopšanas atvaļinājumā devos 2022. gada 26. septembrī, man nav 12 pilnu nostrādātu mēnešu. Kā tiks aprēķināts bērna kopšanas pabalsts? Paldies par atbildi!

A
atbild:
11. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru nosaka no vidējās iemaksu algas.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību).

Līdzīgi ir arī vecāku pabalstam – vidējo iemaksu algu aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiks piešķirts. No 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Ja vidējās iemaksu algas aprēķina 12 mēnešos ir mēneši, kuros darba ienākumu nav bijis, tad vidējā iemaksu alga maternitātes pabalstam tiks aprēķināta no darba ienākumiem tajos mēnešos, kuri ietilps aprēķina 12 mēnešu periodā, savukārt tiem mēnešiem, kuros nav strādāts, iemaksu alga tiks aizstāta ar daļu (70%) no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Savukārt vecāku pabalstam, kad nav bijis darba ienākumu, iemaksu alga arī tiks aizstāta ar valstī vidējo iemaksu algu, taču ar mazāku summu – 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Informāciju individuālā situācijā varat iegūt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas