E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27466
Lasīšanai: 5 minūtes

Priekšrocības turpināt darba tiesiskās attiecības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2022
Ilze

Labdien! Mani pirms diviem gadiem pieņēma darbā kā aizvietotāju darbinieka prombūtnes (bērna kopšanas atvaļinājuma) laikā. Šai darbiniecei noslēdzās BKA, un viņa uzreiz noslēdza darbnespējas lapu un dosies atkārtotā BKA (ar otru bērniņu). Šajā laikā darbavietā ir pieņemti vēl daži darbinieki, taču patlaban ir radusies situācija, ka ir par daudz darbinieku un kādam ir jāaiziet. Vai tas ir likumīgi, ka man ir jāaiziet, jo esmu aizvietotāja (darbiniece, kuras vietā strādāju, neatgriezīsies, turklāt arī citi darbinieki ir aizvietotāji). Vai ir iespējams izvērtēt darbiniekus, kurš ir labāks, ja katram ir savs amats un pienākumi?

A
atbild:
17. oktobrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likuma 45. panta trešā daļa nosaka, ka saskaņā ar Darba likuma 44. panta pirmās daļas 3. punktu (promesoša vai no darba atstādināta darbinieka aizvietošana, kā arī tāda darbinieka aizvietošana, kura pastāvīgā darba vieta kļuvusi brīva līdz brīdim, kad darbā tiks pieņemts jauns darbinieks) noslēgtā darba līguma termiņu, ja nepieciešams, var pagarināt, pārsniedzot šī panta pirmajā daļā minēto termiņu. Ja promesošais vai no darba atstādinātais darbinieks kādu apstākļu dēļ neturpina vai nevar turpināt darba tiesiskās attiecības, viņu aizvietojošā darbinieka darba līgums uzskatāms par noslēgtu uz nenoteiktu laiku. Kamēr promesošais darbinieks ir prombūtnē, jums ir noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku. Gadījumā, ja darbiniece, kuru aizvietojāt, neturpinās darba tiesiskās attiecības, ar jums sākotnēji noslēgtais darba līgums uz noteiktu laiku kļūs par noslēgtu uz nenoteiktu laiku. Ja ir noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku vai nenoteiktu laiku, tas neierobežo darba devēja tiesības uzteikt darba līgumu, ja šāds uzteikums ir pamatots ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā.

Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos.

Darba devējam pirms darba tiesisko attiecību uzteikšanas jāizpilda Darba likuma 108. un 110. pantā noteiktās prasības, kā arī jānoskaidro, vai atbilstoši Darba likuma 109. pantā noteiktajam nepastāv aizliegumi un ierobežojumi darba tiesisko attiecību uzteikšanai un pārtraukšanai.

Darba likuma 108. pantā ir noteikti kritēriji, kas darba devējam jāņem vērā, izlemjot jautājumu par konkrētu darbinieku priekšro­cībām turpināt darba attiecības darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. Darba likuma 108. panta pirmā daļa nosaka, ka darbinieku skaita samazināšanas gadījumā priekšrocības turpināt darba attiecības ir tiem darbiniekiem, kuriem ir labāki darba rezultāti un augstāka kvalifikācija.

Izvērtējums veicams starp visiem darbiniekiem, kuri veic tādu pašu vai līdzīgu darbu.

Veicot darbinieku vērtēšanu, darba devējam ieteicams saglabāt visu dokumentāciju, kas apliecina darbinieka darba rezultātus un/vai kvalifikāciju. Piemēram, par sliktākiem darba rezultātiem salīdzinājumā ar citiem darbiniekiem var liecināt darba devēja iepriekš izteiktie aizrādījumi darbiniekam saistībā ar darba kvalitāti. Savukārt par darbinieku kvalifikāciju var liecināt izglītību un/vai profesionālo apmācību apliecinošo dokumentu noraksti.

Tiesu praksē atzīts, ka ar jēdzienu “darba rezultāti” jāsaprot ne tikai vienā laika vienībā kvantitatīvi veiktais, bet arī kvalitāte un efektivitāte. Savukārt kvalifikācija ir “sagatavotība, atbilstība kādam darbam, sagatavotības pakāpe”. Vērtēšanas procesā darba rezultāts un kvalifikācija ir jānovērtē kopsakarā.

Ja darba rezultāti un kvalifikācija būtiski neatšķiras, darba devējam ir jāvērtē Darba likuma 108. panta otrajā daļā norādītās priekšrocības. Atbilstoši Darba likuma 108. panta otrajā daļā minētajam, ja darba rezultāti un kvalifikācija būtiski neatšķiras, priekšrocības palikt darbā ir tiem darbiniekiem:

  • kuri pie attiecīgā darba devēja nostrādājuši ilgāku laiku;
  • kuri pie attiecīgā darba devēja cietuši nelaimes gadījumā darbā vai saslimuši ar arodslimību;
  • kuri audzina bērnu vecumā līdz 14 gadiem vai bērnu ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem;
  • kuriem ir divi vai vairāki apgādājamie;
  • kuru ģimenes locekļiem nav pastāvīga ienākuma;
  • kuri ir personas ar invaliditāti vai slimo ar staru slimību;
  • kuri piedalījušies Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā;
  • kuriem līdz pensijas vecuma sasniegšanai atlicis mazāk par pieciem gadiem;
  • kuri, nepārtraucot darbu, kādā izglītības iestādē apgūst profesiju (amatu, arodu);
  • kuriem piešķirts politiski represētās personas statuss.

Vēršam uzmanību, ka neviena no Darba likuma 108. panta otrajā daļā minētajām priekšrocībām nav prioritāra salīdzinājumā ar pārējām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas